x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei: Vinovăţia rinichiului

Pulsul medicinei: Vinovăţia rinichiului

de Florin Condurateanu    |    26 Iul 2008   •   00:00

Insuficienţa renală este o boală gravă la care se ajunge în urma altor boli de rinichi în evoluţie. Cînd insuficienţa renală este în stadiul uremic, care înseamnă o intoxicaţie cronică, e nevoie de dializă şi în final de găsirea unui rinichi pentru transplant.

Insuficienţa renală este o boală gravă la care se ajunge în urma altor boli de rinichi în evoluţie. Cînd insuficienţa renală este în stadiul uremic, care înseamnă o intoxicaţie cronică, e nevoie de dializă şi în final de găsirea unui rinichi pentru transplant. Explică insuficienţa renală prof. dr Mircea Penescu, direc-

torul general al Spitalului de Nefrologie "Carol Davila". Apar tulburări cardiovasculare dintre care de temut este hipertensiunea renală. În hipertensiunea de natură renală este mărită valoarea minimă a tensiunii. Hipertensiunea renală e greu de stăpînit şi ea urgentează sclerozarea rinichiului. Inima se îngroaşă ca urmare a insuficinţei renale şi vasele nu mai fac faţă să aducă sînge la inima mărită. Boala renală duce şi la cardiopatie ischemică şi la insuficienţă cardiacă. Insuficienţa renală provoacă şi o anemie severă cronică cu scăderea hemoglobinei. Apare şi un dezechilibru în balanţa calciului, care e prea puţin, crescînd fosforul. Se ajunge ca oasele să fie şubrezite din cauza rinichilor. Bolnavii cu insuficienţă renală au şi o digestie grea.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă renala