x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pupila care se lipeste

Pupila care se lipeste

23 Mar 2005   •   00:00

Se intampla ceva surprinzator in ochiul unora, marginile pupilei se lipesc de cristalin, pupila astfel nu se mai poate misca, nu se poate dilata sau micsora in functie de cantitatea luminii, deci ochiul nu se mai adapteaza.



  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • De vina este un proces inflamator in interiorul ochiului, oftamologii numesc boala aceasta iridociclita. Profesor doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftamologice, spune ca iridociclita este foarte raspandita. Ca o consecinta a lipirii marginilor pupilei de cristalin mai apare un efect grav, se instaleaza glaucomul secundar, fiindca nu mai are cum se drena lichidul apos din ochi. Aceasta boala inflamatorie, care afecteaza oamenii de toate varstele, se manifesta prin ochi rosu si dureros. Nu toata conjunctiva este rosie, apare de fapt un cerc rosu violaceu in jurul corneei si asta in fazele de inceput, apoi inrosirea se extinde. Durerea de ochi este constanta si se manifesta o lacrimare. Scade acuitatea vizuala, iar bolnavul de iridociclita nu suporta lumina.

    La omul tanar, iridociclita anunta o boala reumatismala grea, de regula spondilita anchilozanta, tocmai de aceea, cei care au iridociclita resimt si dureri articulare si in zona lombara. Iridociclita poate fi provocata de orice focar infectios din vecinatate, o infectie la dinti, o sinuzita, o faringo-amigdalita, chiar si infectiile la distanta, cele pulmonare, urinare, genitale pot produce iridociclita. Cum simte semnele iridociclitei, bolnavul trebuie sa se duca repede la oftamolog, tratamentul de regula se face ambulator. In iridociclitele obisnuite se apeleaza la medicatia antiinflamatoare si la picaturi care dilata pupila pentru ca ea sa nu se lipeasca de cristalin. Dupa traumatisme care rup vase din ochi apare iridociclita cu complicatii de glaucom secundar. O alta complicatie este cataracta, complicatie care trebuie operata, dar doar intr-o perioada de liniste oculara.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă iridociclita