x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Răguşeala poate anunţa cancerul laringian

Răguşeala poate anunţa cancerul laringian

de Florin Condurateanu    |    23 Iun 2010   •   00:00
Răguşeala poate anunţa cancerul laringian
Sursa foto: Thinkstock/

Laringele este un organ de mare importanţă, unde se formează vocea. În această zonă, cele două corzi vocale, nu mai lungi de 1,5-2 centimetri, se apropie şi generează vocea. În rest, ele reprezintă calea de circulaţie a aerului. De altfel, uneori, la telefon, auzi o voce groasă şi spui "vă salut, domnule" ca, apoi, să-ţi dai seama că ai gafat, adresându-te unei femei, căreia era cazul să-i spui "sărut mâna".



Vocea era gâjâită, înfundată, baritonală, ca de bărbat fiindcă doamna fuma în draci şi glasul i se alterase. Acelaşi bruiaj al glasului apărea şi în vocea unor bărbaţi care sudează ţigară de la ţigară. Din pricina tutunului, se formează pe corzile vocale unele pungi cu gelatină. Şi din această cauză corzile vocale nu mai vibrează normal. Medicul ORL-ist trebuie să intervină şi cu endoscopul va face incizii fine pentru extragerea pungilor gelatinoase. Sunt stări precanceroase şi cu endoscopul se răzuiesc leziunile de pe corzile vocale. Când la ţigară se adaugă şi alcoolul răul făcut în gât e şi mai mare. Ne explică acest rafinat capitol al medicinei profesor doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de ştiinţe medicale, întemeietor de clinică şi şcoală în ORL. O boală a faringelui este faringita, care înseamnă un proces inflamator la nivelul acestui organ. Cele mai dese laringite sunt pricinuite de gripe, de viroze. În aceste situaţii se recomandă ceaiuri calde şi medicamente antiinflamatoare locale. Dar există şi laringite cronice cu vocea îngroşată, mai ales la fumători şi la băutori de alcool.

Se rupe mucoasa, căptuşeala laringelui. Este vorba de o metaplazie şi, de aceea, bolnavii de laringită cronică au un risc crescut de cancer laringian. Răguşeala care nu trece după trei săptămâni este un semnal serios de alarmă şi medicul trebuie să facă investigaţii ca să nu se ascundă un cancer de laringe. Dacă se descoperă cancerul laringian devreme, se poate lupta prin iradiere şi prin scoaterea numai unei porţiuni de laringe. Cu laringele rămas bolnavul poate vorbi şi respira firesc. Dacă boala canceroasă este avansată, chirurgul extirpă tot laringele şi bolnavul va respira printr-o canulă plasată sub omuşor. Vorbirea se va educa să fie din stomac sau se va lipi de gât, în regiunea fostului laringe, un aparat de ajutare a comunicării, glasul fiind metalic, ca de robot.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă