x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ravagiile obezitatii

Ravagiile obezitatii

29 Mar 2005   •   00:00

In Europa sunt 11 milioane de copii supraponderali. Acesti copii sunt amenintati de obezitate, de diabet si de boli cardiovasculare.


  • de MAGDA MARINCOVICI
  • VIATA SANATOASA
  • AVERTISMENT. Obiceiul de a ii indopa pe copii favorizeaza aparitia obezitatii
    Asociatia Europeana pentru Studiul Obezitatii a publicat recent statistici de ultima ora privind obezitatea infantila. Statisticile sunt din ce in ce mai ingrijoratoare. Un copil european din cinci este supraponderal. Numarul total al acestor copii a ajuns la 14 milioane de cazuri, din care trei milioane sunt deja obezi. In fiecare an, aproximativ 400.000 de copii se confrunta cu aceasta problema.

    TOP. Potrivit statisticilor, cei mai afectati sunt copiii care traiesc in regiuni riverane la Marea Mediterana: Malta, Sicilia, Gibraltar, Creta, dar si in Spania si in Italia. In aceste zone, situatia este dramatica: 30% dintre copiii intre 5 si 11 ani intra in categoria supraponderalilor.

    In topul tarilor cu un numar mare de copii care au depasit greutatea normala varstei lor se mai afla Anglia, Irlanda, Suedia si Grecia. In aceste tari, aproximativ 20% din copiii intre 5 si 11 ani sunt supraponderali. Franta, Elvetia si Polonia sunt tari incluse in esalonul trei al acestui top, in care se inregistreaza intre 10% si 20% copii cu greutatea peste cea corespunzatoare varstei lor.

    Organizatiile internationale de lupta contra obezitatii infantile au prezentat de asemenea grafice extrem de elocvente privind acest flagel. Curbele vorbesc de la sine. Astfel, in Anglia, in doar zece ani, procentul copiilor cu varste intre 5 si 11 ani a crescut de la 13% la 25%. In mod nefericit, Anglia pare sa se apropie de procentele intalnite in Statele Unite, despre care se stie ca sunt campioane la acest capitol. Si nu numai Anglia, ci si celelalte tari europene se inscriu pe aceeasi traiectorie alarmanta.

    ADOLESCENTI. Bilantul este alarmant si in ceea ce ii priveste pe adolescentii europeni. In sapte tari de pe batranul continent, peste 20% dintre adolescentii intre 13 si 17 ani nu se incadreaza in greutatea normala. Creta este una dintre tarile europene care atat la copii, cat si la adolescenti detine un record trist. Astfel, aici, peste 35% dintre adolescenti sunt peste greutatea normala.

    FETELE, MAI PREDISPUSE
    Studiile indica o crestere a pericolului obezitatii la varstele cuprinse intre 10 si 12 ani. In acest interval se intra in faza de pubertate, care antreneaza o serie majora de modificari. La aceste varste, copiii cumuleaza mai multi factori de risc, ceea ce explica de ce multi dintre ei sunt predispusi la obezitate. De asemenea, studiile mai demonstreaza ca mai afectate de pericolul kilogramelor suplimentare sunt fetele. Activitatea fizica sistematica, alimentatia centrata pe aport suficient de fructe si legume, eliminarea carbogazoaselor, renuntarea la stilul fast-food sunt recomandari formulate de specialisti pentru prevenirea de la varste fragede a pericolului instalarii obezitatii.

    NU INDOPATI COPIII!
    Numeroase studii efectuate in Statele Unite ale Americii demonstreaza ca, frecvent, copiii stiu mai bine decat parintii de cata mancare au nevoie. Astfel, doctorul Jennifer Fischer de la Scoala de Medicina din Baylor (Texas) este de parere ca parintii gresesc cand isi indoapa copiii. Dand din ce in ce mai multa mancare copiilor, se produce o dereglare a mecanismelor naturale ale senzatiei de foame/satietate, care deschide drumul obezitatii.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă copiii obezitatii