x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Răzmeriţa pietrelor

Răzmeriţa pietrelor

de Florin Condurateanu    |    29 Dec 2008   •   00:00

Vrem, nu vrem, carnea de porc e cum s-ar zice regina balului la mesele românilor. Dar cumpătarea trebuie să fie "garnitura" la carnea de porc, fiindcă ea are multe grăsimi.



Românii trebuie să cumpere carne de porc după ce verifică dacă ea este autorizată de organele sanitar-veterinare printr-o ştampilă. Această ştampilă certifică faptul că animalul nu a fost bolnav de trichineloză. Ne oferă sfaturi prof. dr. Alexandru Oproiu. Carnea de porc în bucătărie nu trebuie să fie vecină cu legumele. Când gospodina taie carnea, o toacă sau o frige, nu trebuie să existe alături vegetale. Zarzavaturile, adică vegetalele, pot fi purtătoare de microbi care să ducă la toxiinfecţii şi diaree cu deshidratare. Mâncărurile nu trebuie ţinute în bucătărie la temperaturile camerelor. Ele trebuie să fie depozitate în frigider sau aşezate afară dacă temperatura este de minus 3, minus 4 grade. Ospeţele prea bogate pot crea tulburări digestive chiar la oamenii sănătoşi. Un om nu ştie că are pietre la vezica biliară. Dar după o masă copioasă i se pot răscoli aceste necazuri. Grăsimile, prăjelile stimulează mişcările făcute de vezica biliară. Ele devin mai dese şi mai ample, astfel că sunt antrenate pietrele de care habar n-aveai. Aceşti calculi biliari ajung în canalul de scurgere numit coledoc şi îl blochează. Semnalul este reprezentat de durerile în abdomenul superior dreapta, însoţite de vărsături. Când apare o astfel de colică omul trebuie să meargă la spital. Bolnavii de pancreatită acută trebuie să se ferească de exces de alcool, de grăsimi şi de proteine, adică de prea multă carne. Există pericolul ca enzimele pancreatice, cele care digeră alimentele, să nu poată trece în duoden din cauza blocării unei pietre, astfel că ele rămân în pancreas şi devorează, canibalizează propriul pancreas.
Semnalul de alarmă este o durere foarte mare, cea mai violentă durere în clasamentul durerilor. Cei care ştiu că suferă de pancreatită acută să consume băuturi, alimente grase şi proteine cu mare moderaţie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă