x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Respira Adanc: Dureri de spate - Mersul de rata

Respira Adanc: Dureri de spate - Mersul de rata

de Florin Condurateanu    |    17 Dec 2006   •   00:00
Respira Adanc: Dureri de spate - Mersul de rata

Se stramba unii cand il ciupesc pe omul care merge precum o rata plictisita de propria soarta. "Asta merge de parca ii sar piulitele de la solduri." Dar mersul acesta labartat nu este numai inestetic, ci el provoaca si dureri de spate, fiindca balansul acesta, cand pe un picior cand pe altul, solicita din greu vertebrele din zona lombara.

Se stramba unii cand il ciupesc pe omul care merge precum o rata plictisita de propria soarta. "Asta merge de parca ii sar piulitele de la solduri." Dar mersul acesta labartat nu este numai inestetic, ci el provoaca si dureri de spate, fiindca balansul acesta, cand pe un picior cand pe altul, solicita din greu vertebrele din zona lombara. De altfel, nu exista om care pe parcursul vietii sa nu fi fost cuprins de dureri de spate. Mari congrese internationale isi fixeaza ca singura tema a dezbaterilor durerea de spate. Se zice ca nici acum coloana vertebrala a omului nu a terminat procesul de adaptare la pozitia bipeda.

Ce sfaturi le dau medicii oamenilor ca sa-si protejeze coloana vertebrala, mai ales in zona salelor, acolo unde este mai solicitata. Cum am mai aratat, omul nu trebuie sa mearga leganat. In al doilea rand, trebuie sa evite mersul in dorul lelii. Pasul cu talpa aproape neridicata, pasul cu talpa tarata pe sol, acest stil de mers reprezinta o sursa de dureri provocate coloanei vertebrale, si tot in zona lombara. Este bine de luat in considerare si un alt sfat. Cand avem de carat greutati, sa le repartizam in ambele maini. Cu mana dreapta sa ducem o plasa de cumparaturi, in mana stanga sa ducem cealalta jumatate din targuielile facute, pentru a repartiza echilibrat solicitarile asupra membrelor si coloanei vertebrale. Si mai este de luat aminte si ca ne facem rau daca ridicam o greutate cu picioarele drepte, lasand tot efortul pe seama coloanei vertebrale. Greutatile se ridica din pozitia pe vine, in asa fel genunchii indoiti si picioarele descarcand de efort coloana.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă