x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Reteta hipertensivului

Reteta hipertensivului

16 Mai 2005   •   00:00

  • de MAGDA MARINCOVICI
  • SANATATEA BUNICULUI
  • Daca valorile tensiunii arteriale nu sunt prea mari, modificarea stilului de viata poate fi suficienta pentru normalizarea acestor valori. Insa daca valorile tensiunii arteriale sunt foarte mari, in asteptarea instalarii efectelor prin modificarea stilului de viata se incepe si tratamentul medicamentos antihipertensiv. Doctor Cristina M. Stanescu, medic primar, cardiolog, doctor in stiinte medicale la Sectia Cardiologie a Spitalului Clinic Colentina, ne precizeaza ca principalele clase de medicamente in hipertensiunea arteriala sunt: diureticele, blocantii de canale de calciu, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei si betablocantele. Recent, a fost introdusa o noua clasa: antagonisti ai receptorilor de angiotensina.

    Antihipertensive

    Oricare dintre aceste medicamente, in functie de situatia particulara a pacientului, poate fi folosit ca terapie initiala. Unul dintre aceste medicamente poate fi suficient pentru a reveni la valorile normale ale tensiunii arteriale, daca se asociaza cu modificarea stilului de viata.

    Din pacate, pacientii prefera sa inghita pastile decat sa adopte un stil de viata echilibrat. Daca un singur medicament nu e suficient sau daca de la inceput valorile tensiunii sunt foarte mari, se procedeaza la asocierea de medicamente: de doua, chiar trei si, in cazuri severe, chiar patru antihipertensive din clase diferite. Tinta tratamentului este de a obtine o valoare a tensiunii arteriale sub 140/90 mmHg. Doctorul Cristina Stanescu avertizeaza ca exista insa anumite categorii de pacienti, cum ar fi cei suferinzi de diabet zaharat sau cei care au avut deja un infarct miocardic, pentru care tinta tratamentului este diferita: valori ale tensiunii arteriale de sub 130/85 mmHg.

    Diureticele

    Hipertensivul trebuie sa stie ca tratamentul nu se intrerupe, este pe viata. Nu trebuie sa incercam neaparat o scadere foarte brusca a valorilor tensiunii arteriale, ci treptat, dupa cateva zile (maximum doua saptamani) de tratament, acestea vor cobori. Trebuie sa stim ca o scadere brusca poate fi chiar periculoasa pentru pacient. Dintre aceste clase terapeutice, diureticele reprezinta de multe ori prima alegere, mai ales la persoanele varstnice. Administrarea diureticelor nu scuteste pacientul de alimentatia fara sare. De multe ori, daca pacientul continua sa manance sarat, exista posibilitatea ca diureticele sa nu-si faca efectul.

    Avantaje

    Medicamentele antihipertensive prezinta efecte adverse mai mult sau mai putin importante. Dar intre efectele adverse si pericolul major de boli grave pe care-l reprezinta hipertensiunea este preferabila medicatia care sa readuca pacientul la valorile normale ale tensiunii arteriale.

    In general, medicamentele moderne, de ultima generatie, comparativ cu cele "vechi", sunt mult mai bine tolerate de pacientul hipertensiv.

    La aceste medicamente, efectele adverse sunt mici. Fiecare medicament prezinta o serie de contraindicatii la anumite categorii de pacienti. In aceste conditii medicul, in functie de pacient, alege un anumit medicament. Iar atunci cand asociaza unul, doua, trei medicamente, tine seama de pacientul respectiv.

    O singura pilula

    Medicamentele antihipertensive cele mai recente mai prezinta avantajul ca sunt foarte bine tolerate. De asemenea, medicamentele moderne de reducere a tensiunii se administreaza in majoritatea cazurilor o singura data pe zi, pentru a face tratamentul cat mai usor.

    In acest mod, s-a incercat o schema cat mai simpla, dar eficienta, de scadere a tensiunii arteriale.

    GREUTATE. In cazul hipertensivului este foarte importanta scaderea in greutate, daca este supraponderal sau obez. Dobandirea greutatii normale poate prin ea insasi sa duca la scaderea valorilor tensiunii arteriale.

    FUMATUL. Hipertensiunea arteriala reprezinta un factor important de risc in aparitia altor boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic. Un pacient hipertensiv se afla la risc si este important ca el sa-si reduca alti factori de risc, cum ar fi fumatul. Astfel, un hipertensiv fumator este mai aproape de boli cardio vasculare comparativ cu un hipertensiv nefumator.

    RISCURI. Tratamentul antihipertensiv nu implica doar medicamente, ci si schimbarea stilului de viata. Un regim alimentar cu cantitati reduse de sare, alcool si grasimi de origine animala este esential. Nu pentru ca acestea ar creste tensiunea arteriala, ci pentru ca este un semn al unei dereglari metabolice care poate implica si metabolismul grasimilor si, eventual, aparitia diabetului zaharat.
    ×