x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Rinichiul si tumorile

Rinichiul si tumorile

24 Iun 2004   •   00:00

Din pacate, cancerul, acest blestem al vremurilor noastre, loveste si in aparatul renal, el se cuibareste si macina toate componentele sistemului renal.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Explica aceste cazuri profesorul doctor Nicolae Calomfirescu, seful Clinicii de urologie de la Spitalul "Gerota". Cand se localizeaza chiar la rinichi, cancerul da urmatoarele semne: apare o durere surda in spate, in regiunile laterale fata de coloana vertebrala, rinichiul se mareste si devine palpabil, bolnavul urineaza cu sange, uneori cheagurile astupa ureterul, iar febra isi face de cap zilnic, trece de 38 de grade fara sa fie vorba de vreo infectie. Chirurgul urolog este obligat sa taie o bucata din rinichiul cu tumoare sau sa-l extirpe. Se supravietuieste daca neoplasmul a fost detectat intr-o faza de inceput.

Cancerul poate ataca si vezica urinara, forma agresiva de neoplasm. Bolnavul urineaza cu sange, urinarea este mult mai deasa, se face cu usturimi. In faza incipienta se poate scoate tumoarea cu endoscopul si se taie tesuturile afectate. Cand cancerul s-a infiltrat in peretele vezicii, se scoate vezica urinara. Omul nu poate trai fara vezica urinara, asa ca trebuie construita alta din intestinul subtire sau din colon. Cancerul loveste si in testicul, dar in aceasta forma se inregistreaza si vindecari in 95% dintre cazuri. Un exemplu este marele ciclist Lance Armstrong, care a fost operat de cancer de testicul inainte de a cuceri marile competitii. Cancerul de testicul debuteaza cu o jena dureroasa, urmeaza apoi durerile intense, testiculul se mareste si suprafata lui nu mai este neteda, apar noduli de tesut dur. Urologul extirpa si apoi urmeaza tratamentele cu citostatice si radioterapia. Cancerul de prostata nu prea da semne in fazele incipiente. O analiza numita antigen specific prostatic arata daca este cancer sau nu. Cand cancerul de prostata a avansat, bolnavul urineaza greu si des, de 4-5 ori pe noapte, urineaza insuficient, in doi timpi, uneori urinarea e blocata. Cand nu se mai poate face operatia de inlaturare a prostatei canceroase, se administreaza medicatie antihormonala sau se suprima ambele testicule.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cancerul