x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Riscurile lentilelor de contact

Riscurile lentilelor de contact

de Oana Antonescu    |    16 Sep 2008   •   00:00

Purtătorii de lentile de contact sînt mai expuşi infecţiilor oculare, iar dacă nu respectă regulile de igienă, riscul este cu atît mai mare. Din mediu pot contacta bacterii, fungi şi paraziţi ce pun în pericol sănătatea ochilor.



Purtătorii de lentile de contact sînt mai expuşi infecţiilor oculare, iar dacă nu respectă regulile de igienă, riscul este cu atît mai mare. Din mediu pot contacta bacterii, fungi şi paraziţi ce pun în pericol sănătatea ochilor. Toate infecţiile oculare au în general aceleaşi manifestări. “Toate keratitele debutează cu jenă oculară, ochi roşu, lăcrimare, fotofobie, înceţoşarea vederii. Senzaţia de disconfort poate ajunge la durere oculară severă”, explică dr Alina Popa-Cherecheanu, medic primar oftalmolog şi şef de lucrări UMF “Carol Davila”. Simptomele care deosebesc o infecţie de alta nu pot fi sesizate decît de specialiştii oftalmologi, iar pentru a da un diagnostic cu certitudine se analizează de obicei secreţia conjunctivală.

Bacterii, fungi

Infecţiile bacteriene sînt provocate de două tipuri de bacterii: gram pozitive şi gram negative. Infecţiile cu bacterii gram pozitive, precum stafilococii, sînt foarte frecvente, fiindcă aceste bacterii se găsesc în aer, în apă şi pe toate suprafeţele. Bacteriile gram negative, precum Pseudomonas aeruginosa, sînt întotdeauna mai agresive. Infecţia produsă de ele evoluează mai rapid şi mai sever şi poate cuprinde întreg globul ocular.

Cei mai frecvenţi fungi care cauzează infecţii oculare sînt Candida albicans şi Aspergillus. Există şi paraziţi ce provoacă infecţii oculare. Acanthamoeba keratitis este un astfel de parazit. El trăieşte în mediul înconjurător, în special în mediul umed, cum ar fi piscinele (chiar dacă sînt clorinate) sau lacurile, iar purtătorii de lentile de contact se pot contamina uşor dacă nu au o igienă corespunzătoare a mîinilor cînd manevrează lentilele. Neglijate, toate aceste infecţii pot produce complicaţii.

Regula cea mai importantă pentru purtătorul de lentile de contact este să se spele bine pe mîini înainte de a pune sau a scoate lentilele, pentru a preîntîmpina aceste infecţii. Dacă este posibil, ar trebui să-şi spele şi faţa. “O mare parte din infecţii ar putea fi prevenite respectînd numai această regulă”, ne spune dr Alina Popa-Cherecheanu. Lentilele de contact se păstrează în cutiuţe speciale, în soluţiile recomandate pentru lentilele respective. “Nu încercaţi să inventaţi metode proprii de curăţare a lentilelor. Respectaţi-le pe cele indicate de medici”, ne sfătuieşte specialistul. Ideal ar fi ca lentilele să nu fie scoase de mai multe ori pe parcursul unei zile, însă ele nu ar trebui purtate noaptea.

×
Subiecte în articol: oftalmologie