x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S-au rarit recidivele in ulcer

S-au rarit recidivele in ulcer

12 Mai 2005   •   00:00

Ulcerul continua sa fie o boala care ii necajeste pe multi, desi teoriile despre el s-au situat cand intr-o parte, cand la extrema cealalta. Zicea un profesor reputat ca norocul este ca ulcerul se vindeca in proportie de 70% de la sine.



  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Dar alaturi de aceasta viziune linistitoare si-a facut loc si o descoperire ce tine de progresele stiintei, s-a decelat un microb care provoaca ulcer. Helicobacter pilori este banuit ca ar face "buba" la stomac. Mai face aceasta bacterie "rautati" si in alte parti ale organismului?

    Profesorul Alexandru Oproiu, intemeietor de scoala in gastroenterologie, spune ca Helicobacter pilori este banuit ca ar ataca si arterele coronare precum si alte organe, dar nu s-au confirmat aceste acuzatii. Un lucru insa este cert, Helicobacter poate conduce la cancere, tocmai de aceea, chiar daca nu a facut ulcer, omul purtator de Helicobacter trebuie sa faca tratament impotriva acestei bacterii. In ce consta terapia tintita impotriva Helicobacterului pilori? Se prescrie pe reteta un medicament care scade secretia acida din stomac si care se inghite 28 de zile, iar acesta se asociaza timp de 7 zile cu antibiotice, amoxacilina si claritromicina. Aceasta terapie si-a dovedit eficacitatea in neutralitatea bacteriei agresive. Care sunt simptomele date de Helicobacter? In infectia acuta cu aceasta bacterie, suferindul are dureri in stomac si varsaturi. In infectia cronica cu Helicobacter pana la aparitia ulcerului, nu se evidentiaza semne, totusi unele neplaceri, precum balonarile si senzatia de satietate prematura la masa se fac simtite la unii purtatori ai microbului. Reamintim ca Helicobacter pilori provoaca 8%-85% dintre ulcerele duodenale si 70%-75% dintre ulcerele gastrice, acestea din urma putand degenera si in cancer de stomac. In ultimul timp este de subliniat faptul ca interventiile chirurgicale soldate cu taierea partii ulcerate a stomacului s-au rarit considerabil. Dupa cum este important de stiut ca si recidivele ulcerelor sunt mai rare.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă helicobacter