x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S.O.S. - Oncologia, pe linie moarta

S.O.S. - Oncologia, pe linie moarta

de Magda Marincovici    |    21 Sep 2006   •   00:00
S.O.S. - Oncologia, pe linie moarta

Ministrul Nicolaescu nu renunta la desfiintarea oncologiei medicale. Membrii Societatii Romane de Oncologie avertizeaza ca in curand vom avea programe de oncologie fara specialisti. Consecintele sunt grave. Dar cei mai afectati sunt pacientii.

Specialistii sunt unanimi: Ordinul ministrului Nicolaescu 1044/2006 are consecinte negative asupra celor peste 360.000 de bolnavi de cancer inregistrati in tara noastra, asupra oncologilor, dar si asupra medicilor internisti. Se stie ca tratamentele contra cancerelor sunt foarte dure si reprezinta o "proba" chiar si pentru un medic, cu atat mai mult cu cat el nu este specialist. "Tratamentul citostatic are ca scop distrugerea celulelor tumorale, dar adesea el distruge si celule normale. Dozele pot pune in pericol viata pacientului cu cancer. Deoarece, in tratamentul citostatic, limita intre doza terapeutica si cea toxica este foarte mica, iar efectele toxice pot avea urmari grave pentru pacienti: infectii, sangerari, deces. Deci, tratamentul citostatic poate fi o «bomba» in mana unor medici neinitiati", avertizeaza doctorul Plesan Constantin, medic oncolog la Spitalul din Drobeta Tr. Severin.

ABERATIE. Oncologia medicala este o disciplina care a fost recunoscuta in SUA din 1965 si in Franta din 1988. In Romania, oncologia medicala este recunoscuta ca specialitate medicala din 1980. Dar, incepand cu actualul concurs de rezidentiat, specialitatea oncologie nu mai exista. O aberatie din cel putin trei motive: pune in pericol buna derulare a programelor de oncologie, calitatea ingrijirii medicale a pacientilor si elaborarea registrului unic al bolnavilor de cancer. Adica bunele intentii declarate in repetate randuri de insusi ministrul Sanatatii.

Si, pentru ca in justificarea asimilarii in medicina interna a oncologiei au fost invocate interese obscure, l-am apelat pe profesorul doctor Florin Badulescu, presedintele Societatii Romane de Oncologie. Autor a 22 de volume pe care se bazeaza si azi oncologia in tara noastra, cu aproape 30 de ani de experienta in aceasta specialitate, prof. dr. Badulescu solicita CNAS sa publice care sunt cheltuielile "la zi" pe un bolnav de cancer, anual, in fiecare dintre centrele de oncologie din tara. "In 2004 la Bucuresti si Cluj, unui pacient ii era alocat intre 75 si 80 de milioane de lei, la Craiova, 12 milioane de lei, iar la Giurgiu, 5 milioane de lei". O discriminare greu de priceput.

SOLUTII. In opinia prof. dr. Florin Badulescu, Societatea Romana de Oncologie continua sa faca lobby si nu presiune asupra ministrului. Iar solutia pentru a tine piept cancerului nu este in nici un caz asimilarea oncologiei in medicina interna, ci cresterea numarului de centre de tratament contra cancerului si a numarului de specialisti.

In prezent, in tara noastra sunt peste 360.000 de bolnavi de cancer, anual inregistram peste 60.000 de cazuri noi, aproximativ 50.000 de decese, cancerele fiind, dupa bolile cardiovasculare, a doua cauza majora de mortalitate.

Argumente europene

RESPINGERE. Ministrul Eugen Nicolaescu nu vrea oncologie
La inceputul saptamanii, membri ai Societatii Romane de Oncologie s-au intalnit cu ministrul Eugen Nicolaescu cu scopul de a-l convinge ca decapitarea oncologiei este o "crima". Potrivit doctorului Alice Draghici, medic primar oncolog la Spitalul Judetean din Alexandria, participanta la aceasta intalnire, "ministrul Sanatatii nu renunta la acest ordin pe care-l considera conform normelor europene, reprezentand normalitatea".

Asa cum am mai scris prin articolul 6 din Ordinul ministrului Sanatatii 1044/25.08.2006, in Romania este desfiintata specialitatea de oncologie medicala, avand ca motivatie nerecunoasterea mutuala a specialitatii pe teritoriul UE. Aceasta inseamna ca diploma de medic specialist oncolog dintr-o tara europeana nu este valabila in alta tara europeana. Dar acest lucru nu inseamna ca tarile UE trebuie sa-si desfiinteze specialitatea de oncologie medicala deja existenta si functionala in cele 23 de tari printre care a fost si Romania. Oncologia medicala este recunoscuta in: Franta, Germania, Anglia, Suedia, Elvetia, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia, Islanda, Austria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Croatia, Cipru, Georgia, Ungaria si Romania (pana la emiterea Ordinului 1044/ 25.08.2006 de ministrul Sanatatii).

RECUNOASTERE. In februarie 2005, 15 tari europene au votat in favoarea recunoasterii oncologiei medicale ca specialitate, aceasta reprezentand 222 de voturi din cele 232 de voturi necesare. In decembrie 2006, votul se va relua si oncologia medicala va fi recunoscuta ca specialitate. Astfel, peste cateva luni oncologia medicala va fi recunoscuta ca specialitate in UE, in timp ce in Romania printr-un ordin este desfiintata o specialitate ce exista din 1980. Incepand cu sesiunea de Rezidentiat 2006, specialitatile Medicina interna, Neurologie, Ortopedie si traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicina fizica si balneologie si specialitatea Sanatate publica si management asimileaza alte specialitati medicale". Astfel, specialitatea Medicina interna asimileaza specialitatile Expertiza medicala a capacitatii de munca, Genetica medicala si Oncologie medicala". (Magda Marincovici)
×