x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Să nu se bată turcii la gură!

Să nu se bată turcii la gură!

de Florin Condurateanu    |    24 Oct 2008   •   00:00

După ce s-a explicat raţionamentul în urma căruia oamenii trebuie să înţeleagă că nu se bea alcool pe stomacul gol şi nu se combină alcoolul cu mâncăruri prea grase, prof. dr Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului de Boli Infecţioase M. Balş, dă şi alte sfaturi privind ospăţul.

Nu trebuie să se mănânce mult odată. Omul trebuie să se aşeze la masă, să mănânce pe îndelete ceva, după care să facă o pauză. Să continue ospăţul şi să-l întrerupă pentru o altă pauză. Şi aşa să existe o masă cu reprize. Omul nu trebuie să mănânce repede. Când înfulecă mâncărurile, ele sunt mestecate superficial şi se îngreunează lucrarea stomacului. Omul trebuie deci să mestece bine pentru a îmbiba bolul alimentar cu salivă, scutind stomacul de o parte din travaliu. Trebuie să existe o atitudine cumpătată, să se mănânce cu măsură, este grav ca mesenii să se îmbuibe până, vorba proverbului, “omoară purecii pe burtă”. Mâncarea trebuie să fie însoţită de o muzică potrivită. În general, muzica populară, lăutărească se împacă bine cu ospeţele. Omul trebuie să mănânce lepădându-se de stres. Să fie o atmosferă destinsă la masă şi să nu se citească ziarul în timpul mesei. În timpul unor mese festive, consumarea bunătăţilor trebuie să alterneze cu unele partide de dans, ca omul să facă mişcare şi abia apoi să se reîntoarcă în faţa farfuriei. Şi fiindcă s-a vorbit că maioneza este o mâncare grea, asta provine şi din prea mult ou şi din ingredientele ce se adaugă, aşa că maioneza irită vezica biliară. Se zice că prăjelile aduc o stare de disconfort. Dar nu ficatul este cel care reacţionează negativ. Prăjelile nu ajung la ficat, ele necăjesc căile biliare, bineînţeles la cei care au suferinţe biliare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă