x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Salarii după performanţă

Salarii după performanţă

de Oana Antonescu    |    23 Aug 2007   •   00:00
Salarii după performanţă
Sursa foto: Karina Knapek/

Salarizarea medicilor pe criterii de performanţă este un nou demers al Ministerului Sănătăţii in ideea eficientizării sistemului sanitar. Proiectul de act normativ dezavantajează insă unele specialităţi şi cadrele medicale medii.

PROIECTÂ - Un medic eficient poate avea un salariu cu 50% mai mare


Salarizarea medicilor pe criterii de performanţă este un nou demers al Ministerului Sănătăţii in ideea eficientizării sistemului sanitar. Proiectul de act normativ dezavantajează insă unele specialităţi şi cadrele medicale medii.

"Plătim performanţa", explică motivaţia proiectului de act normativ Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sănătăţii (MS). Proiectul, supus dezbaterii publice pănă la data de 16 septembrie 2007, prevede ca medicii din unităţile sanitare publice cu paturi să primească salarii majorate sau diminuate, in funcţie de realizarea indicatorilor specifici de preformanţă ai managementului secţiei, compartimentului, laboratorului sau serviciului medical. Excepţie fac medicii din comitetul director. Actul normativ mai precizează că salariile de bază individuale ale medicilor pot fi majorate cu maximum 50% din nivelul salariului de bază individual. Totuşi, dacă spitalul, secţia, compartimentul, laboratorul dispune de venituri proprii, altele decăt cele provenite din contractul incheiat cu casa de asigurări de sănătate, salariile de bază individuale ale medicilor pot fi majorate pe baza aceloraşi criterii de performanţă cu mai mult de 50%, dar nu mai mult de 100%. Vlad Iliescu precizează că pentru medicii a căror activitate nu atinge indicatorii de performanţă salariile vor fi diminuate, insă ele nu pot fi mai mici decăt salariile de bază minime pe funcţii şi grade profesionale.

Propunerea de salarizare in funcţie de performanţe a venit, potrivit secretarului de stat, Vlad Iliescu, de la medicii din teritoriu. "In prezent, indiferent de numărul pacienţilor pe care ii au, toţi medicii primesc aceeaşi sumă de bani. Actualul proiect este un instrument de diferenţiere şi de stimulare a performanţei", explică Vlad Iliescu.

DEZAVANTAJE. Propunerea de salarizare a MS dezavantajează cadrele medicale medii, care contribuie la eficientizarea serviciilor medicale, insă nu sunt remunerate in funcţie de performanţă. "Ne găndim la posibilitatea ca şi acestea să primească un stimulent", arată Vlad Iliescu. Dezavantajate sunt şi unele secţii cu afluenţă intermitentă de pacienţi, precum pediatria, psihiatria, neonatologia, ale căror venituri nu sunt constante. Evaluarea indicilor de performanţă se face insă trimestrial, ceea ce ar da posibilitatea unei aprecieri corecte a performanţei.

Â

Eficienţă

"Două secţii de chirurgie, de exemplu, pot avea indici de performanţă diferiţi, astfel că una din ele efectuează o sută de operaţii pe lună, iar alta, două sute. Poate nu este normal să căştige la fel. Poate unii işi eficientizează secţia cu internări mai scurte, investigaţii efectuate rapid, astfel că patul de spital este utilizat efficient şi creşte venitul secţiei, iar in altul internarea este prelungită"

Vlad Iliescu secretar de stat in Ministerul Sănătăţii

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă performanţă