x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Salpingita te lasă fără copii

Salpingita te lasă fără copii

de Oana Antonescu    |    25 Noi 2008   •   00:00

Una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate la femei este salpingita, o infecţie care afectează iremediabil structura trompelor uterine. "Salpingita face parte din grupul patologiilor numit boală inflamatorie pelvină, în care intră şi infecţia uterului (endometrită), infecţia ovarelor (oofrită), infecţia peritoneului pelvin (peritonită pelvină)", explică dr Anca Simionescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic "Filantropia".



Durerile pelvine spontane sau în timpul contactelor sexuale, sângerările vaginale în afara perioadei menstruale, modificări ale secreţiei vaginale (care capătă o culoare verzuie, urât mirositoare) sunt simptomele salpingitei. În cazurile incipiente ale infecţiei, secreţia vaginală poate fi nemodificată şi durerea este resimţită ca o jenă uşoară. Infecţia se poate întinde şi la organele învecinate: vagin, uter, pelvis sau ovare.

Infecţia cu Chlamydia trachomatis, care se transmite pe cale sexuală, este cauza cea mai frecventă a salpingitei. O  altă cauză, mai rară, o constituie infecţia cu gonoree. Germenii urcă spre tractul genital superior, afectând trompele uterine.

Cauză de infertilitate

Salpingita afectează de obicei ambele trompe uterine, care devin infectate şi inflamate. Netratată în timp util, ea produce obstrucţia totală a trompelor uterine, ceea ce face imposibilă întâlnirea dintre ovul şi spermatozoid, pentru că ea are loc în trompe. Iar dacă această întâlnire are loc, salpingita creşte riscul de sarcină extrauterină, ovulul fecundat fixându-se în trompă, şi nu în uter. Aproximativ 50% dintre sarcinile extrauterine care se fixează în trompele uterine sunt consecinţa salpingitei, potrivit statisticilor.

Uneori, trompele uterine afectate de salpingită se pot lipi de organele învecinate, de obicei de intestine şi îşi pierd motilitatea, ceea ce provoacă de asemenea infertilitate. Salpingita neglijată poate provoca apariţia unor abcese pe trompele uterine sau pe ovare. Există şi situaţii, mai rare, în care trompa uterină se rupe şi provoacă peritonita, o infecţie severă a cavităţii abdominale.

PREVENŢIE.
Salpingita, boală infecţioasă, are o prevalenţă mai mare la tinerele cu vârsta între 15 şi 25 de ani, categorie la care infecţiile cu transmitere sexuală (factorul declanşator al bolii) sunt mai frecvente. O condiţie esenţială pentru prevenirea acestei infecţii este sexul protejat.

TRATAMENT.
În formele uşoare de salpingită, tratamentul constă în principal din antibiotice, unice sau asocieri de mai multe clase. Pentru a preveni reinfectarea, se tratează şi partenerul sexual. "Când există complicaţii se efectuează laparoscopii sau laparotomii pentru a drena abcesele, dacă acestea există", explică dr Anca Simionescu.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii