x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Salvarea creierului unui copilaş

Salvarea creierului unui copilaş

de Florin Condurateanu    |    30 Mai 2010   •   00:00
Salvarea creierului unui copilaş

O spectaculoasă premieră a avut loc în aceste zile într-un spital din România. Renumitul pro­fesor de chirurgie pe creier profesorul doctor Alexandru Ciurea a operat neregula de pe un vas cerebral al unei fetiţe de numai doi ani şi jumătate.

Acest om de o şchioapă venise într-o stare alarmantă. Vărsături, dureri de cap, ameţeli, pierdere de echilibru. Investigaţiile au arătat un anevrism, mai pe înţelesul omului, pe unul din vasele din creier apăruse o di­la­tare, o umflătură, o gâlmă gata să se spargă. Dacă această umflare a peretelui vasului ceda sub presiunea sângelui, se instala o hemoragie cerebrală şi se inunda creierul. Aşa e construit subtil organismul omului şi anume sângele este hrana superbă, materia primă, de lux, care asigură funcţionarea creierului, cel mai nobil organ. Dar acelaşi sânge preţios, dacă inundă creierul, devine o otravă de temut, omorând neuronii scăldaţi în sângele hemoragiei. Acesta era riscul uluitor care o pândea pe micuţa de doi ani şi jumătate. Spargerea anevrismului, a umflăturii apărute din proasta structură a peretelui vasului ar fi omorât-o pe fetiţă, iar pericolul hemoragiei pândea în orice clipă.

Reputatul profesor de neurochirurgie Alexandru Ciurea s-a lansat într-o bătălie disperată şi a operat anulând riscul de spargere a acestei gogoşi ieşite din peretele vasului.

Fetiţa se simte bine şi este salavată. În ţară, nu s-a mai făcut o astfel de operaţie pretenţioasă pe creier la un copil atât de mic. Mâinile de artist în ştiinţa chirurgiei au făcut minuni şi pe creierul atât de mic al copilului. Anularea anevrismului s-a îndeplinit. Degetele marelui profesor de chirurgie n-au avut nici o ezitare, întrucât cea mai mică inexactitate ar fi putut să ducă la revărsarea, prin hemoragie, a sângelui, care la un copil atât de mic umplea cel mult o cană. Nu trebuie uitat că, pe vremea când profesorul Alexandru Ciurea era şi directorul general al Spitalului clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arsenie" a reuşit să aducă un perfecţionat aparat de intervenţii cerebrale numit Gamma Knife cu care profesorul şi ceilalţi medici "distrug" tumorile cerebrale, bombardându-le cu această aparatură din diverse părţi cu o sută de raze gamma.

De altfel, excelentul profesor de chirurgie Alexandru Ciurea şi-a prezentat şi experienţa de conducător de unitate spitalicească mare în cartea recent elaborată, "Managementul sistemelor şi organizaţiilor sănătăţii".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă