x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Sarea creste riscul cancerului de stomac

Sanatate - Sarea creste riscul cancerului de stomac

de Magda Marincovici    |    31 Aug 2006   •   00:00
Sanatate - Sarea creste riscul cancerului de stomac

Alimentele foarte sarate ne pun in pericol sanatatea noastra. Nu sunt bune la inima, ceea ce se stia deja, dar mai nou nu cad bine nici la stomac. Cercetatorii japonezi au stabilit legatura dintre alimentele foarte sarate si cancerul stomacului.

Cercetatorii japonezi au monitorizat, aproximativ 14 ani, peste 2.700 de persoane cu varste peste 40 de ani. Persoanele care consumau peste 10 grame de sare zilnic se expuneau un risc dublu de cancer, comparativ cu cei care aveau un consum mult sub cele 10 grame.

Nu intamplator Japonia este tara unde s-a derulat acest studiu. Deoarece Japonia este la ora actuala campioana in lume la cancerul stomacului. Evident ca exista si o explicatie pentru acest nefericit record. Japonezii sunt recunoscuti pentru cantitatile mari de peste crud pe care le mananca zilnic si pentru faptul ca stomacul lor este in majoritatea cazurilor contaminat cu bacteria responsabila de declansarea ulcerului si cancerului stomacului. Bacteria care are aceasta trista celebritate este Helicobacter pylori.

BACTERIE. Nu doar japonezii sunt victime ale Helicobacter pylori, ci si peste jumatate din populatia Frantei poate avea probleme din cauza bacteriei. In aceste conditii, autorii studiului au elaborat si cateva concluzii practice. In primul rand, trebuie retinut ca in exces sarea este periculoasa inimii, dar si stomacului. In cazul durerilor de stomac persistente, este necesara consultarea medicului. El stabileste prezenta bacteriei si tratamentul cu antibiotice. Astfel, preventia cancerului de stomac trece prin efectuarea tratamentului corect contra ulcerului, constand in antibiotice si eradicarea Helicobacter pylori .

ASOCIERI. Cancerul stomacului este unul de tip "infectios", asa cum este de fapt virusul hepatitei C si hepatitei B, in cazul cancerului ficatului, sau papilomavirusurile, in cancerul colului uterin. De asemenea, cercetatorii japonezi au stabilit si asocieri periculoase intre agentii infectiosi si agentii toxici. Astfel, alcoolul, virusul hepatitei, cancerul ficatului; tigara, papilomavirusurile, cancerul colului uterin si, mai nou, sarea, Helicobacter pylori, cancerul stomacului.

EXCES. In Franta, 75.000 de accidente vasculare si 25.000 de decese anual sunt puse pe seama consumului de doua, chiar de trei ori mai mare de sare fata de normal. Specialistii spun ca, in loc de 2-3 grame de sare zilnic, in cazurile de mai sus consumul era intre 10 si 12 grame zilnic. Dar cele mai severe consecinte ale consumului de sare in exces este intalnit mai ales la sugari, persoane in varsta si cele supraponderale. Si romanii sunt mari iubitori de alimente sarate. Chiar daca in tara noastra nu sunt efectuate studii care sa stabileasca precis care sunt urmarile acestui obicei culinar, ele pot fi descoperite in numarul ridicat al deceselor cauzate de accidente vasculare si cancere, inclusiv de stomac. Mezelurile, multe dintre preparatele fast-food, unele sortimente de branza, de panificatie, pizza au in compozitie cantitati foarte mari de sare. De aceea se impune citirea atenta a etichetei.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cancerul