x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sapunul nu ucide bacteriile

Sapunul nu ucide bacteriile

04 Mar 2004   •   00:00

Sapunul antibacterian este unul dintre cele mai folosite fie si pentru ca acesta are faima ca tine la distanta bacteriile. Dar un recent studiu realizat in Statele Unite vine sa contrazica asigurarile mentionate pe ambalajul sapunului antibacterian.

Studiul privind eficienta produselor de igiena antibacteriene a fost efectuat pe fondul extinderii bolilor infectioase.

Utilizarea sapunurilor antibacteriene a crescut foarte mult, deoarece s-a promovat ideea ca acestea pot sa ne apere de microbi si, astfel, sa evitam riscurile de infectii. Iata insa ca un studiu efectuat de un grup de cercetatori newyorkezi este de natura sa-i deceptioneze pe cei care au crezut in virtutile antibacteriene ale acestui tip de sapun. Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca aceste sapunuri nu ne scapa de raceli, gripe si alte infectii ale gatului. Mai mult, cercetatorii nu exclud ca folosirea sapunului antibacterian sa contribuie la crearea unei rezistente la bacterii.

Cercetatorii americani au procedat foarte simplu. Au selectat 238 de cupluri care au cel putin un copil de varsta mica. S-au format doua grupe: primului grup i s-a cerut sa utilizeze timp de un an produse antibacteriene - sapun, detergenti -, iar celui de-al doilea grup, produse de igiena obisnuite. Apoi, cercetatorii au comparat numarul racelilor, durerilor de gat, episoadelor febrile ori tulburarile gastrointestinale depistate la cele doua grupe. Rezultatul: familiile care se spala cu produse antibacteriene au avut cam tot atatea infectii cate s-au inregistrat si la familiile care utilizau produse traditionale.

In finalul studiului, autorii au afirmat ca produsele antibacteriene nu limiteaza pericolul contaminarii infectioase. Insa chiar autorii studiului sustin ca nu toate produsele de acest gen trebuie puse sub semnul intrebarii. Unele chiar dau rezultate foarte bune mai ales in spitale, acolo unde inmultirea bacteriilor reprezinta un pericol major.

Pericolul infectiilor

Spalatul cu sapun ramane, totusi, una dintre masurile obligatorii de protectie contra bolilor infectioase. "Epidemia de hepatita A, cunoscuta si sub numele de boala mainilor murdare, poate fi stopata prin respectarea stricta a igienei: spalatul temeinic pe maini cel putin 20 de secunde cu sapun normal si apa calda, de mai multe ori pe zi. Acest ritual trebuie sa devina obisnuinta mai ales cand suntem in colectivitati si cand folosim grupul sanitar", ne avertizeaza conf. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals"

( MAGDA MARINCOVICI )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă