x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sarcinile ectopice

Sarcinile ectopice

de Magda Colgiu    |    17 Aug 2010   •   00:00
Sarcinile ectopice
Sursa foto: /THINKSTOCK

Medicul Cătălin Haiduc, specialist ginecolog la Maternitatea Filantropia din Bucureşti, explică femeilor însărcinate de ce sunt periculoase sarcinile ectopice.



"Ectopică este sarcina care se localizează într-un alt loc decât cel normal, unde se poate dezvolta în cele mai bune condiţii. O sarcină ectopică se poate dezvolta la nivelul trompelor uterine, în cavitatea peritoneală sau, mai rar, în colul uterin", spune medicul Cătălin Haiduc. Cele mai frecvente astfel de sarcini sunt cele care se localizează la nivelul trompelor uterine. Aceste sarcini pot provoca o serie de complicaţii, deoarece în această zonă nu au mediul propice de dezvoltare. Mai mult, sarcina, în încercarea ei de a se hrăni, îşi trimite "rădăcinile" la nivelul ţesuturilor în care se implantează, putând produce rupturi ale acestora şi chiar hemoragii", declară medicul specialist. Aceste rupturi pot pune în pericol viaţa mamei. De aceea, sarcinile ectopice localizate la nivelul trompelor uterine, impun intervenţii chirurgicale de urgenţă, pentru îndepărtarea lor.
Scopul principal al acestor intervenţii chirurgicale este de a salva viaţa mamei.

VERIFICAREA SARCINII, OBLIGATORIE
Medicul Cătălin Haiduc le recomandă femeilor cărora nu le-a venit menstruaţia să se prezinte la medic. "Un test de sarcină pozitiv şi lipsa menstruaţiei sunt semne clare ale unui consult ginecologic. Acest consult are scopul de a verifica dacă sarcina este intrauterină. Acest diagnostic se poate stabili cu ajutorul ecografului. În momentul de faţă, numărul de sarcini extrauterine depistate înainte de producerea de leziuni este destul de mare, graţie acestei examinări. În urmă cu 20-30 de ani, în lipsa ecografului, acest tip de sarcină era descoperite târziu, când situaţia devenise critică."

INFECŢII REPETATE, VINOVATE
Motivul pentru care unele sarcini se poziţionează anormal nu este foarte bine stabilit. "Este greu să stabilim modul în care celula ou este transportată prin trompa uterină şi se localizează exact în spaţiul care îi este cel mai favorabil." Sunt factori favorizanţi, printre care infecţiile repetate ale trompelor uterine sau lipsa unui "curent" care să capteze celula ou şi să o plaseze în locul favorabil.

TRATAMENT CHIRURGICAL ŞI MEDICAMENTOS
În ceea ce priveşte tratamentele, acestea depind în primul rând de localizarea sarcinii. Tratamentul tradiţional este cel chirurgical. Acesta are dezavantajul că micşorează şansele femeii de a rămâne însărcinată. "Dacă sarcina este localizată pe o trompă uterină, nu este exclusă posibilitatea extirpării acesteia", avertizează medicul.
Din cauza acestor dezavantaje, s-au căutat terapii alternative la tratamentul chirurgical. Una dintre ele este operaţia laparoscopică, care în loc de extirparea trompei elimină strict sarcina plasată acolo.

Există şi un tratament medicamentos, administrat dacă sarcina extrauterină nu e prea mare. "În această situaţie, medicamentele opresc sarcina din evoluţie şi ajută la resorbţia ei. Acest tip de tratament se face sub strictă supraveghere medicală", adaugă ginecologul Cătălin Haiduc. Specialistul precizează că există sarcini extrauterine care se opresc pur şi simplu din evoluţie, fără să fie nevoie să se intervină în vreun fel. Dar şi în acest caz pacienta trebuie să fie permanent supravegheată de medic.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii