x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Secretele spondilozei

Secretele spondilozei

de Florin Condurateanu    |    09 Noi 2010   •   00:00
Secretele spondilozei
Sursa foto: /THINKSTOCK

Tare-i cunoscută, din păcate, Madam Spondiloza. E amintită atât de des, încât ai zice că e o mare vedetă care aduce încântare. În realitate, Madam Spondiloza asta cu atâta popularitate este "dispeceră" de chinuri, de dureri şi este nedorită, deşi e cam greu să eviţi întâlnirea cu aşa cucoană. S-a învăţat lumea cu efectele nenorocite ale spondilozei, aşa că la dureri de cap, la ameţeli, la senzaţii de leşin, oamenii dau vina pe cucoana asta răutăcioasă. Şi acuzaţiile care i se aduc sunt îndreptăţite.

UZURA CARTILAJULUI
Spondiloza cervicală presează cu crescăturile osoase pe mănunchiurile de vase şi nervi şi prin urmare nu ajunge destul sânge spre a iriga creierul şi sunt apăsate fasciculele de nervi cu consecinţele de rigoare. Dar alături de spondiloză mai apare o neplăcere, artroza, acea stricare a articulaţiilor care betegeşte şoldul, genunchiul, glezna, cotul.

Când s-a deteriorat prin uzură cartilajul din articulaţie se freacă osul pe os cu mari dureri. Cei cu artroză la şold sau genunchi se schimonosesc de durere la fiecare pas, parcă ar călca pe cioburi, parcă ar avea sârmă ghimpată în încheieturi. Să vedem care sunt dedesubturile acestor boli chinuitoare, care nu omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti confortabil.

INFORMAŢII DE LA SPECIALIST
Ne oferă informaţii maior doctor Lucian Ciobâcă, medic primar la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".
Artroza are incidenţa maximă la oamenii între 55 şi 70 de ani şi reprezintă a doua cauză de invaliditate. Cartilajul se degradează progresiv şi osul de sub cartilajul articulaţiei reacţionează dureros. Cartilajul repartizează uniform forţele în articulaţie, amortizează şocurile şi, împreună cu membrana sinovială şi lichidul sinovial, asigură o ungere a articulaţiei. Artroza atacă cel mai des articulaţiile de mare mobilitate,unde cartilajul joacă un rol important, adică sunt afectate cu predilecţie şoldul, genunchiul, degetele, coloana. Până la vârsta de 55 de ani, atacaţi de artroză sunt în proporţii egale şi bărbaţii, şi femeile.

După vârsta de 55 de ani, expuse sunt femeile, dar la şold mai ales bărbaţii. La artroza şoldurilor îşi spun cuvântul: vârsta, sexul, moştenirea unei anume fragilităţi în stofa articulaţiilor, dar şi obezitatea, luxaţiile din naştere. Artroza este mai mult decât îmbătrânirea cartilajului. Există mai multe cauze. Degradarea cartilajului înseamnă înmuierea lui: creşte conţinutul de apă şi cartilajul se subţiază, se fisurează. Osul de dedesubt produce ciocuri, formaţiuni osoase, osteofite, se sclerozează osul. De regulă, osul încearcă să se apere şi apar ciocuri osoase, ceea ce face situaţia şi mai rea. Membrana de căptuşire a articulaţiei, sinoviala, duce şi ea la umflarea articulaţiei. Capsula articulaţiei şi ligamentele se fibrozează, se întăresc şi se reduce mobilitatea articulaţiei.

TRATAMENTUL
El vizează combaterea durerilor, a inflamaţiei şi păstrarea mobilităţii articulaţiei. Alegerea medicamentelor trebuie să nu expună bolnavii la toxicitate, la efecte secundare, fiindcă tratamentele sunt lungi. Bolnavii de artroză trebuie să slăbească, scăderea cu 5 kilograme împuţinează durerile la genunchi. Trebuie folosită încălţămintea specială şi efectuate exerciţiile izometrice. Medicamentele se iau cu multă apă, protejarea aparatului digestiv. Se folosesc sub formă de unguente locale şi pentru infiltraţii. Împotriva durerii se folosesc paracetamol, antiinflamatoare, începând cu aspirină, indometacin.

În caz de dureri mari, se trece la antialgicele puternice. Există şi medicamente cu acţiune lentă, menite să întârzie degradarea cartilajului, hrănirea lui în cure de şase-opt săptămâni. Se pot face şi infiltraţii în articulaţii cu produse pe bază de cortizon, dar nu mai numeroase de trei-patru ori pe an, căci ele favorizează stricarea cartilajului. Infiltraţii se fac şi cu acid hialuronic. Cei cu artroze trebuie să evite frigul şi umezeala. Nu sunt uitate nici băile calde, ultrasunetele, razele infraroşii, cura în staţiuni balneo-climaterice. Chirurgia îşi intră în rol prin grefarea de proteze, dar şi prin tăierea osteofitelor. În cazul spondilozei cervicale, operaţiile se fac doar când apar suferinţe neurologice, amorţeli, scăderea forţei muşchilor, diminuarea reflexelor şi pareze, adică paralizii.

SIMPTOME
Ce simte omul atins de artroză? Mult timp nu apar simptome, dar apoi durerea este principalul simptom. Şoldul doare mai mult decât mâinile. Durerea se accentuează cu efortul şi se diminuează în repaus. Unii devin un veritabil barometru, durerea creşte cu frigul, cu umezeala. Se reduce mobilitatea, dimineaţa vreo 30 de minute este o redoare, o înţepenire. Durerea în artroză poate iradia. Spondiloza cervicală, la zona gâtului dă ecouri rele în umăr, şold, genunchi. Artroza acţionează printr-o triadă: durere, înţepenire (redoare, mobilitate dificilă la mobilizare dimineaţa), reducerea mobilităţii.

MÂNĂ
Artroza mâinii atacă de zece ori mai des femeile decât bărbaţii. Mai întâi apar noduli la articulaţiile degetelor spre pumn. Foarte des se formează noduli la degetul mare. Apar chisturi la articulaţia degetului spre vârf. Articulaţia se inflamează.

GENUNCHI
Artroza la genunchi apare după operaţia de menisc, după menopauză. Semnele sunt de dureri accentuate la statul în picioare, la mers, la urcatul scărilor. Apar deformări ale genunchilor în "X" sau în paranteze.

ŞOLD
În artroza şoldului durerile locale sunt mari, radiază şi spre genunchi. Se distruge capul femurului.

VERTEBRE
Spondiloza duce la modificări degenerative la nivelul coloanei (artroza coloanei). Cele mai atinse de spondiloză sunt vertebrele aflate la gât şi la şale. Discul dintre vertebre este atins, apar ciocuri osoase (osteofite), care ocupă canalul coloanei şi presează rădăcinile nervoase şi vasele. În spondiloză, vertebrele alunecă unele faţă de altele şi, colac peste pupăză, apar şi spasmele muşchilor. De exemplu, la spondiloza cervicală, la gât şi ceafă, se instalează cefaleea, adică durerile de cap, ameţelile, vertijele, tulburările de vedere.

×
Subiecte în articol: ortopedie