x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SEMNIFICAŢII / Criza, copiii şi Crăciunul

SEMNIFICAŢII / Criza, copiii şi Crăciunul

de Oana Antonescu    |    24 Dec 2008   •   00:00

Poate că masa de Crăciun nu va fi la fel de îmbelşugată şi cadourile vor fi ceva mai ieftine în acest an, din cauza crizei financiare. Dar nu este un motiv să stricaţi distracţia copiilor cu asemenea griji. Pentru ei, nu obiectele sunt cele care fac memorabilă această sărbătoare.




Nu copiii, ci adulţii sunt cei care visează la un Crăciun perfect
Credit: stockxpertcom


Părinţilor nu le este deloc uşor să reducă cheltuielile tocmai de Crăciun, fiindcă se tem ca nu cumva să îşi dezamăgească copiii. “Cum voi mai face copilul să ţopăie de bucurie când cadourile din acest an sunt mai sărace decât de obicei?”, se întreabă părinţii loviţi de criza financiară. Experţii în psihologia copilului ne liniştesc: un Crăciun cumpătat nu este pentru copii o problemă atât de mare pe cum o văd părinţii. Mai mult, este un bun prilej de a arăta copiilor semnificaţiile profunde ale Crăciunului. Părinţii îi pot ajuta pe cei mici să înţeleagă magia acestei zile de sărbătoare citindu-le poveşti cu Moş Crăciun, confecţionând împreună decoraţii, împodobind bradul şi pregătind prăjituri. Acestea sunt experienţele pe care copii şi le vor aminti peste ani, şi nu cadourile pe care părinţii le pun sub brad.

FALSE AŞTEPTĂRI
Nu copiii sunt cei care au aşteptări foarte mari de la această zi de sărbătoare, ci părinţii.

Anxietatea lor este cea care strică entuziasmul copiilor, spune psihologul englez Linda Blair într-un articol publicat de Times online. Majoritatea copiilor nu îşi vor da seama că părinţii au cheltuit mai puţin pe cadoul din acest an. Sub nici o formă nu ar trebuie să se scuze pentru cadourile mai mici sau să motiveze că Moşul este mai sărac în acest an. “Dacă aţi face acest lucru, i-aţi crea copilului anumite aşteptări de la cadourile de Crăciun şi îi veţi lăsa impresia că această sărbătoare se reduce la bani şi la primirea obiectelor dorite”, atrage atenţia psihologul.

Dacă micuţul a pus pe lista Moşului un cadou scump, pe care şi-l doreşte foarte mult, dar pe care nu îl va primi din cauza problemelor financiare, părinţii ar putea motiva că în acest an Moş Crăciun trebuie să împartă cadouri unui număr mai mare de copii decât în anii trecuţi şi că sania este neîncăpătoare. O asemenea explicaţie învaţă copilul că sărbătoarea Crăciunului înseamnă dăruire, mai presus decât primirea unor cadouri. “În această perioadă, copiii devin obsedaţi de ceea ce îşi doresc. Chiar dacă le spui că nu vor primi prea multe cadouri, aşteptările lor vor fi la fel de mari. O strategie care îi învaţă ce înseamnă dăruirea este de a le da o mică sumă de bani cu care să cumpere cadouri celor dragi. Copiii mai mici, care nu se descurcă prea bine cu calculele, trebuie ajutaţi de părinţi. Copiii mai mari ar trebui încurajaţi să câştige singuri banii de la părinţi”, sfătuieşte psihologul Linda Blair.

Când copilul îşi doreşte un cadou foarte scump sau cu care nu sunteţi de acord, trebuie să îi oferiţi alte opţiuni şi să discutaţi cu el pe această temă cu câteva zile înainte de Crăciun. Astfel, când va desface cadoul nu va fi dezamăgit că nu a primit ce dorea. “Subtil, părinţii îi pot atrage atenţia copilului asupra altui cadou, arătându-i cât de interesant ar fi. Totuşi, această strategie nu funcţionează când copilul îşi doreşte foarte mult un obiect anume”, atrage atenţia psihologul.

Şi chiar dacă micuţul este dezamăgit de cadou, o asemenea trăire este importantă în dezvoltarea lui. “Ideea că părinţii există pentru a-i face pe copii fericiţi este un mit. Rolul lor este de a-i ajuta să devină independeţi, să învingă dificultăţile”, spune psihologul Linda Blair.

×