x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sezonul tulburărilor digestive

Sezonul tulburărilor digestive

de Georgeta Licsandru    |    01 Iul 2008   •   00:00

Gastroenterocolitele, toxiinfecţiile alimentare, bolile diareice sînt frecvente în perioadele caniculare. Problemele  sînt provocate de consumul unor alimente alterate ori de schimbarea alimentaţiei şi a mediului pe timpul vacanţei.



Gastroenterocolitele, toxiinfecţiile alimentare, bolile diareice sînt frecvente în perioadele caniculare. Problemele  sînt provocate de consumul unor alimente alterate ori de schimbarea alimentaţiei şi a mediului pe timpul vacanţei. "Tulburările digestive sînt însoţite de greţuri, vărsături, uneori chiar febră. Toxiinfecţiile alimentare, episoadele de diaree acută pot fi prevenite prin reguli de igienă minime, dar esenţiale. Prima regulă şi cea mai simplă este spălarea atentă a fructelor şi legumelor înainte de a fi mîncate. În zilele toride vom evita să preparăm alimentele cu mai mult de două-trei ore înaintea consumului, dacă nu putem asigura condiţiile minime de temperatură necesare pentru păstrarea acestora. Iar alimentele vor fi pregătite la temperaturi de peste 70 grade Celsius. O altă regulă: evitarea oricărui contact între alimente, insecte sau animale", arată conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

Recomandări

Pentru a preveni tulburările digestive trebuie să renunţăm la alimentele greu digerabile, grase, picante sau procesate: mezeluri, tocături, maioneze. De asemenea, să nu ne lăsăm ispitiţi de alimentele vîndute direct pe stradă: îngheţată, prăjituri, patiserie, hamburgeri. Deoarece nu ştim în ce condiţii au fost pregătite şi păstrate. În schimb, putem mînca multe fructe şi legume proaspete.

Copiii

În cazul copiilor, simptomele apar la 3-72 de ore de la ingestia alimentelor alterate şi pot dura mai mult decît la adulţi. Un mare pericol pentru cei mici îl reprezintă deshidratarea severă, instalată mai rapid decît la adulţi. Astfel, tulburările digestive care nu sînt grave în cazul adulţilor pot fi fatale pentru copii. În multe cazuri, tulburările digestive sînt însoţite de stări de vomă. De aceea, este bine să avem la îndemînă antivomitive, antidiareice, preparate antibacteriene. "Deshidratarea este prevenită prin consumul unor cantităţi mari de lichide: apă, supe, ceaiuri de plante. Dacă deja sîntem deschidrataţi, vom apela la săruri de rehidratare. În tulburările digestive, antibioticele sînt luate doar cu acordul medicului", mai spune conf. dr Dumitru Matei.

×
Subiecte în articol: digestive sanatatea noastra