x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sfaturi care ţin durerile de spate la distanţă

Sfaturi care ţin durerile de spate la distanţă

de Steluta Indrei    |    29 Sep 2012   •   21:00
Sfaturi care ţin durerile de spate la distanţă

In fiecare zi, spatele este pus la grea incercare. Pentru a va feri de dureri si a va proteja coloana vertebrala in functie de activitatile cotidiene, respectati urmatoarele recomandari.

Dimineata, la trezire
Atat la asezarea in pat, cat si la ridicare, cea mai buna atitudine pentru a va proteja spatele consta in evitarea miscarilor bruste. Foarte importanta este insa ridicarea din pat dimineata. Iata cum trebuie sa procedati: in timp ce sunteti inca intins pe spate, indoiti genunchii si intoarceti-va cu tot corpul catre marginea patului. Apoi puneti picioarele pe podea si impingeti cu bratele pentru a redresa trunchiul. Din sezut, sprijiniti-va din nou in brate pentru a va ridica in picioare.

La volan
Stand la volan, vibratiile masinii si presiunea exercitata asupra vertebrelor lombare genereaza contracturi si dureri de la nivelul bazinului pana la ceafa. Pentru a evita aceste neplaceri si a va asigura confortul este necesar sa fixati corect pozitia scaunului: spatarul usor inclinat spre spate astfel incat capul sa fie aliniat cu trunchiul si bazinul. De asemenea, tetiera trebuie pozitionata in asa fel incat sa nu impinga capul in fata, ci sa-i ofere doar un sprijin lejer. Pentru bazin, puteti utiliza o pernita la nivel lombar. Inainte de a porni la drum, nu uitati sa reglati corect oglinzile retrovizoare pentru a evita miscarile repetate ale capului. In cazul in care aveti de parcurs un drum lung este obligatoriu sa faceti un popas de 15 minute o data la doua ore, pentru a va dezmorti articulatiile, a face cativa pasi si a va relaxa spatele.

La birou
In timpul ce lucrati la calculator este necesar sa faceti cate o pauza de 5 minute cel putin la fiecare ora. O importanta deosebita o are scaunul de birou, care trebuie reglat la o inaltime corespunzatoare astfel incat ecranul monitorului sa se afle la nivelul ochilor. Alegeti un scaun cu spatar inalt care permite sprijinirea completa atat a coloanei, cat si a capului.

Acasa
Activitatile casnice, curatenia, calcatul, spalatul vaselor, pregatirea hranei sunt situatii care solicita intens musculatura spatelui si coloana vertebrala. Pentru a nu incheia ziua cu dureri de spate insuportabile este bine sa va faceti, pe cat posibil, munca mai usoara. De exemplu, reglati masa de calcat la o inaltime confortabila, nu va aplecati peste chiuveta cand spalati vasele sau pregatiti masa. In timpul altor activitati care solicita statul in picioare, incercati sa coborati centrul de greutate al corpului mentinand picioarele departate.
In cazul in care trebuie sa ridicati un obiect foarte greu, asezati-va cat mai aproape de acesta, indoiti genunchii si departati picioarele, mentinand spatele drept, apoi incercati sa-l ridicati. Astfel sunt solicitati mai degraba muschii membrelor inferioare decat cei ai coloanei vertebrale. Daca nu reusiti sa clintiti din loc obiectul respective, mai bine renuntati. Altfel riscati sa va alegeti cu o hernie de disc.

Atentie mamici!
Ridicarea si purtarea in brate a bebelusului sunt gesturi pe cat de firesti pe atat de frecvente pentru mame. Dar care se soldeaza cu dureri de spate. Pentru a va proteja, executati toate aceste miscari de ridicare a bebelusului indoind genunchii si mentinand spatele drept.

La cumparaturi
Repartizati cumparaturile in cantitati egale in sacose si carati-le deopotriva in ambele maini. Pentru a ridica de jos pachetele mari, sticlele cu apa, nu va aplecati spatele, ci indoiti genunchii.

Ghiozdanul
si copiii pot avea dureri de spate din cauza greutatii ghiozdanului. Acesta nu trebuie purtat pe un singur umar. Cel mai potrivit este ghiozdanul care se poarta pe ambii umeri, eventual un model echipat si cu o centura de mijloc. Ghiozdanul trebuie pozitionat la spatele copilului suficient de sus astfel incat sa nu atinga partea lombara sau bazinul in timpul mersului. Centura se prinde lejer in jurul abdomenului si are rolul de a reduce balansul si de a echilibra greutatea pe spate.

×