x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Şi dacă este infarct?

Şi dacă este infarct?

de Magda Marincovici    |    13 Sep 2011   •   21:00
Şi dacă este infarct?

In tara noastra, zilnic cateva zeci de persoane isi pierd viata din cauza infarctului miocardic, numit si atac de cord. In ultima vreme, deja nu mai mira pe nimeni ca persoane intre 30 si 40 de ani sunt victime ale atacului de cord. In Franta, la fiecare zece mi­nu­te, o persoana moare din cauza unui accident cardiac. Potrivit previ­zi­unilor Organizatiei Mondiale a Sa­natatii, in urmatoarele doua decenii, in toata Europa, bolile cardiovasculare vor continua sa ucida mai multe per­soane decat cancerul, HIV/SIDA etc. Societatea Franceza de Cardio­lo­gie considera ca principala cauza o re­prezinta necu­noas­te­rea simpto­me­lor infarctului si a ma­surilor de prim ajutor. Salvarea persoanei vic­tima a unui infarct este con­di­tionata de promptitudinea si de co­rec­titudinea primului ajutor ca­lificat.

Durere foarte intensa la nivelul pieptului care persista peste 10 mi­nu­te. Senzatia ca pieptul este strans sau strivit, ca intr-o menghina. Aceasta senzatie se poate instala in orice moment din zi si din noapte, in re­paus sau in timpul unui efort. Durerea poate iradia la nivelul maxilarului, bratului – in special cel stang – sau in stomac. Acestea sunt simptome care trebuie sa ne indice ca este un infarct miocardic. La femei, simptomele in­farctului miocardic pot fi, uneori, di­ferite de cele observate la barbati. Da­ca la barbati infarctul miocardic es­te mai frecvent, la femei sunt inre­gis­trate simptome atipice, printre care:

n) dureri in gat, umeri, in partea de sus a spatelui, disconfort in abdomen
n) senzatie de sufocare
n) greata si stare de voma
n) transpiratie abundenta si rece
n) vertije si ameteli
n) oboseala puternica, inexplicabila

Frecventa mai marea simptomelor atipice la femei decat la barbati a fost explicata de profesorul doctor Duriez, consilier stiintific la Fundatia Inima si Artere din Franta. Astfel, la femei, comparativ cu barbatii, nu numai arterele corona­riene, ci si vasele mici se pot obtura. In cazul aparitiei acestor simptome, de urgenta trebuie apelat la 112 Serviciul Ambulanta si stopat impulsul de a transporta victima cu masina personala la camera de garda. Trebuie stiut ca pacientul care beneficiaza de ingrijire medicala prompta, respectiv la cel mult o ora de la produ­cerea infarctului, are sansa in­ju­ma­tatirii pericolului de a-si pierde viata.

La tineri, fumatul si stresul sunt cauzele principale ale infarctului, la care se adauga alimentatia dezechilibrata si sedentarismul. Cardiologii atrag atentia ca cei patru factori majori de risc – fumatul, stresul, alimentatia si sedentarismul – pot fi imbunatatiti realizand ceea ce se numeste stil de viata armonios. Dar mai exista si factori de risc pe care nu-i putem modifica. Acestia sunt ereditatea, varsta si sexul pe care totusi ii putem tine sub control prin investigatii si analize medicale efectuate periodic.
Conferentiar doctor Florin Mitu, cardiolog, membru al Societatii Romane de Cardiologie, este de parere ca fara 'un program de profilaxie racordat la nivel national, care sa abordeze toate fazele de risc, nu se va consemna un regres al bolilor coronariene. Eficienta unui asemenea program si-a dovedit eficienta, de exemplu, in Finlanda. In urma cu doua decenii a debutat un program de preventie a bolilor cardiovasculare, si la ora actuala frecventa acestora s-a injumatatit'.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei