x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Siesta, pe placul inimii

Siesta, pe placul inimii

de Steluta Indrei    |    22 Aug 2011   •   21:00
Siesta, pe placul inimii

In regiunile mediteraneene, somnul de dupa-amiaza este o regula peste care nu sar nici adultii, nici copiii. Dar siesta nu este privita cu ochi buni in majoritatea societatilor moderne. Desi este considerata o pierdere de timp sau un lux rezervat lenesilor ori celor care nu muncesc, totusi, medicii spun ca siesta reprezinta o nevoie a organismului. Mai mult, numeroase studii demonstreaza ca un pui de somn dupa-amiaza reduce stresul si creste performantele fizice si intelectuale.

Organismul dicteaza
Siesta nu este un moft, dupa cum ar sugera sintagma 'somnul de frumusete' sub care mai este cunoscuta, ci o etapa care face parte din ciclurile naturale de somn. Asa se explica starea de somnolenta pe care cu totii o resimtim la mijlocul zilei. Contrar a ceea ce suntem tentati sa credem, aceasta somnolenta nu este cauzata de digestia dupa masa de pranz, ci de scaderea activitatii cerebrale, sustine doctorul Bruno Comby, in volumul 'L’eloge de la sieste' ('Elogiul siestei'). Intr-adevar, senzatia de somnolenta este accentuata de un pranz imbelsugat, insa aceeasi stare apare dupa miezul zilei chiar si la persoanele care nu mananca la pranz.

Potrivit neurologilor, scaderea activitatii cerebrale este motivul pentru care la orele pranzului adormim cu mai multa usurinta decat in orice alt moment al zilei. Acest lucru se poate observa cu usurinta efectuand o simpla electroencefalograma. Tot medicii sustin ca aceasta nevoie de odihna pe care organismul o reclama la mijlocul zilei ar trebui respectata. Un pui de somn de 20-30 de minute este suficient pentru reincarcarea bateriilor. Dar, atentie, o siesta prelungita la peste o ora nu are aceleasi efecte benefice asupra organismului, avertizeaza medicii.

Studii
Siesta permite reechilibrarea functionarii sistemului nervos, demonstreaza un studiu realizat de Institutul de Neurostiinte din San Diego. Aceasta scurta perioada de somn de la pranz creste atentia, memoria, capacitatea de concentrare, randamentul fizic si intelectual. De asemenea, siesta ajuta la punerea in ordine a gandurilor, la eliminarea tensiunilor si stresului. Pentru cei care au activitati de creatie, siesta poate fi un bun moment de reflectie si inspiratie.

Siesta are o actiune benefica dove­dita asupra sistemului cardiovascular. Un amplu studiu realizat recent in Grecia, pe un lot de 25.000 de participanti monitorizati pe durata a sase ani demonstreaza ca siesta de 30 de minute efectuata cel putin de trei ori pe saptamana reduce cu 37% riscul deceselor provocate de infarct si accident vascular cerebral. Aceasta cifra coboara la 12% pentru cei care dorm ocazional la pranz. Autorii studiului, o echipa de cercetatori de la Harvard School of Public Health (SUA), explica acest beneficiu prin faptul ca siesta contribuie in mod considerabil la reducerea stresului, care reprezinta unul dintre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare.

Un pui de somn, mai sanatos decat cafeaua
Siesta este o traditie pentru locuitorii Greciei, Spaniei, Italiei si ai unor tari din America de Sud si Orientul Mijlociu, deoarece temperaturile ridicate din aceste regiuni impiedica desfasurarea activi­tatilor la ora pranzului. Cu toate ca in tara noastra nu exista aceasta traditie, ar trebui totusi sa respectam nevoia organismului de odihna la mijlocul zilei. Iar asta nu inseamna neaparat sa dormim. 'Persoanele aflate la serviciu si care nu au timp de siesta ar trebui sa faca macar o pauza de 10-15 minute dupa pranz, timp in care sa se relaxeze sau sa faca o alta activitate decat munca de zi cu zi. In acea pauza pot face o plimbare sau ar putea tine ochii inchisi pentru a se detasa de activitatea de la serviciu.

Siesta nu trebuie inlocuita cu o cafea tare, ci mai degraba cu un ceai verde. De asemenea, absenta siestei poate fi compensata cu o gustare alcatuita din fructe proaspete. Totodata, nu trebuie sa uitam de cele opt ore de somn din fiecare noapte, care ne ajuta sa nu ne simtim epuizati in timpul zilei chiar daca nu avem parte de siesta', ne ­su­gereaza profesorul doctor Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie 'Carol Davila'.

CONTRAINDICATII. Somnul de dupa-amiaza nu este recomandat anumitor persoane, pentru a nu le perturba somnul de noapte. In aceasta situatie se afla cei care sufera de insomnie. Siesta trebuie evitata de insomniaci, pentru a putea adormi cu usurinta seara. Dormitul dupa-amiaza poate reduce cu una-doua ore somnul nocturn.

LA VOLAN. Daca va aflati la volanul masinii si resimtiti primele semne de oboseala (senzatia de picoteala, pleoape grele, amorteala), opriti la cea mai apropiata parcare si odihniti-va 15-20 de minute. Somnolenta la volan este responsabila de numeroase accidente de circulatie. Nu considerati acest moment de siesta o pierdere de timp, ci un fapt benefic pentru siguranta dumneavoastra.

Stiati cå...
u) Denumirea siesta provine din latina – 'sexta', care inseamna a sasea ora a zilei, considerata de romani ora pranzului.
u) Unele firme japoneze au creat incaperi speciale in care angajatii isi pot face siesta dupa masa de pranz. Astfel s-a constatat ca siesta creste cu 20% productivitatea muncii.
u) Toate scolile din China si din Taiwan acorda copiilor o pauza de o jumatate de ora pentru somn dupa masa de pranz.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei