x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sindromul picioarelor neliniştite

Sindromul picioarelor neliniştite

de Oana Antonescu    |    16 Sep 2008   •   00:00

Ţi se întîmplă seara, cînd te aşezi în pat, să simţi furnicături şi o nevoie imperioasă de a mişca picioarele? Cînd călătoreşti mai multe ore cu maşina sau cu avionul ai aceste senzaţii?



Ţi se întîmplă seara, cînd te aşezi în pat, să simţi furnicături şi o nevoie imperioasă de a mişca picioarele? Cînd călătoreşti mai multe ore cu maşina sau cu avionul ai aceste senzaţii? Dacă răspunsul la cele două întrebări este afirmativ înseamnă că ai putea suferi de o boală neurologică motorie, care poartă numele de sindromul picioarelor neliniştite sau sindromul Ekbom. Colonel doctor Gabriel Boeru, şeful secţiei de neurologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central, explică acest sindrom de care suferă foarte multe persoane.

În repaus

Simptomele apar în repaus, în poziţia culcat sau şezut, şi dispar sau cel puţin se ameliorează cînd punem picioarele în mişcare. Nu este o boală gravă şi majoritatea celor care suferă de această problemă nu merg la medic pentru tratament, însă este cauză de disconfort şi afectează calitatea vieţii bolnavului. Pentru că furnicăturile şi nevoia de a mişca picioarele apar îndeosebi seara, ele cauzează dificultatea de a adormi şi probleme de somn. “Mulţi dintre cei care suferă de sindromul picioarelor neliniştite acuză nevoia imperioasă de a-şi mişca picioarele, fie prin mers, fie prin frecare unul de celălalt sau de aşternut”, spune medicul Gabriel Boeru. Somnul poate fi întrerupt de mai multe ori noaptea, din cauza acestor mişcări involuntare, iar a doua zi apare inevitabil senzaţia de oboseală, care afectează activităţile de zi cu zi.

Dopamină

Mai multe femei decît bărbaţi suferă de sindromul picioarelor neliniştite. Simptomele apar, în general, la vîrstă adultă şi se agravează în timp. Manifestările severe apar de obicei spre bătrîneţe. Mecanismul de declanşare nu a fost clar evidenţiat. El ar putea fi legat de un dezechilibru al dopaminei, substanţă chimică care intervine în coordonarea mişcărilor. Nivelul dopaminei scade seara, ceea ce ar putea explica parţial apariţia simptomelor neplăcute de la nivelul picioarelor. Sindromul picioarelor neliniştite ar putea fi cauzat şi de o carenţă de fier, mineralul care intervine în producţia de dopamină. S-a constatat că acest sindrom are şi o componentă genetică. În ce priveşte diagnosticul, nu există un test de sînge sau o altă investigaţie medicală prin care să poată fi identificată exact sindromul, însă medicul poate stabili un diagnostic prin anamneză, punînd întrebări despre senzaţiile resimţite de pacient şi momentul în care acestea apar. Medicul care tratează această afecţiune este neurologul, însă pacientul se poate adresa şi medicului de familie.

Tratament

Cei care nu apelează la medic pentru a trata sindromul reuşesc să atenueze simptomele, dar numai temporar, prin mişcare: stretching, masaj, mişcări de gimnastică pentru membre, mers. “Însă tratament pe termen lung există, şi acesta constă în general în agonişti dopaminergici (pramipexol, ropinirol, bromocriptina) sau preparate care conţin L-dopa, care cresc nivelul dopaminei. Se pot utiliza şi alte medicamente, precum clonazepamul, codeina, gabapentina”, precizează dr Gabriel Boeru.

BOLI ASOCIATE. Sindromul picioarelor neliniştite poate apărea şi ca o complicaţie a unor afecţiuni precum insuficienţa renală, diabetul sau anemia feriprivă. În unele cazuri poate fi declanşat şi de alcoolismul cronic sau de sarcină. După unele studii, între 25% şi 40% dintre femei experimentează aceste simptome în cursul sarcinii. Din  fericire, ele dispar după naştere. Dacă sindromul este consecinţa unei carenţe de fier, tratamentul cu fier va ameliora simptomatologia. Antidepresivele, antihipertensivele, tranchilizantele, tratamentele antialergice pot să agraveze simptomele sindromului picioarelor neliniştite. Acelaşi efect îl au stresul şi oboseala.

SENZAŢII. Persoanele afectate de sindromul picioarelor neliniştite descriu în diverse moduri simptomele pe care le resimt în poziţie de repaus. Unii acuză furnicături, alţii senzaţie de amorţeală, înţepături, mîncărimi, senzaţie de curent electric ce trece prin membrele inferioare, arsuri sau durere. Şi locurile în care apar aceste simptome pot fi diferite: picioare, braţe, coapse.

Sfatul medicului


Pentru a ameliora simptomul sindromului picioarelor neliniştite, sînt recomandate cîteva schimbări ale stilului de viaţă. Evitaţi substanţele excitante, alimentele condimentate, alcoolul sau cafeaua, renunţaţi la fumat şi schimbaţi medicamentele care agravează manifestările neplăcute. Stabilirea unui program de somn şi evitarea cafeinei sau a exerciţiilor fizice înainte de a merge la culcare ar putea preveni senzaţia de a mişca picioarele. Băile calde, compresele pot fi de ajutor.

×