x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual

14 Aug 2004   •   00:00

Plang din te miri ce motiv, sunt nervoase si dau semne de oboseala nejustificata. Sunt simptome specifice aparute la femeile care sufera de sindromul premenstrual, cunoscut din cele mai vechi timpuri.

MAGDA MARINCOVICI

Manifestarile psihice ale sindromului premenstrual constau in plans usor, oboseala, stare de tensiune si irascibilitate, tulburari de somn, agresivitate, pierderea interesului sexual, a indemanarii, a capacitatii de concentrare. Aceste manifestari se asociaza cu semne viscerale: presiune si durere la nivelul sanilor, cresterea in greutate, dureri generalizate, in special, dureri de cap si abdominale.

O importanta deosebita in stabilirea diagnosticului o are momentul aparitiei intotdeauna in aceeasi perioada a ciclului menstrual. Semnele psihice, ca si semnele fizice pot sa fie diferite de la o luna la alta.

CAUZE. Nu sunt complet elucidate cauzele aparitiei sindromului premenstrual, dar se pare ca sarcina, menopauza, anexectomia totala duc la suprimarea formelor de manifestare a sindromului.

Pentru stabilirea tratamentului este decisiva individualizarea cazurilor. Un rol deosebit in tratament il ocupa sprijinul psihic acordat de specialist pacientei. Adesea, sprijinul psihic este mai important decat celelalte metode. "Faptul ca exista o persoana pregatita sa asculte cu rabdare aceste probleme si sa acorde un sprijin la momentul oportun reprezinta pentru pacienta, de multe ori, singurul tratament eficient."

SOLUTII. Asocierea exercitiilor fizice si a unui supliment alimentar constand in vitamine, minerale este o reteta excelenta in tratarea sindromului premenstrual", ne sfatuieste doctorul Daniel Popescu. De asemenea, femeii diagnosticate cu acest sindrom i se recomanda sa evite situatiile de stres, dietele bogate in fibre, fructe si sa scada consumul de cafea, de alcool si tigari.

MEDICAMENTE. In formele severe ale sindromului, medicul ginecolog este cel care prescrie tratamentul medicamentos. In unele cazuri se pot incerca si tratamente naturiste, dirijate spre manifestarile psihice. Rezultate bune dau aromaterapia, reflexoterapia si ceaiurile calmante.

PARTENERUL DE CUPLU

Doctorul Daniel Popescu precizeaza ca "sindromul premenstrual se caracterizeaza prin aparitia repetata a unor simptome de natura psihica si somatica. In aceste perioade, femeia are nevoie de sprijinul partenerului de cuplu. Prin modul de a se comporta, barbatul poate fi chiar solutia depasirii sindromului". Studiile arata ca sindromul premenstrual afecteaza aproximativ 40% dintre femei, pornind de la semne minore pana la unele foarte severe.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă premenstrual