x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Soarele ne înnebuneşte cu raze C

Soarele ne înnebuneşte cu raze C

de Florin Condurateanu    |    01 Aug 2009   •   00:00

După ce soarele a furnizat o mare surpriză, în sensul că el considerat atâta amar de vreme doar făcător de bine pentru organismul omului, deodată este acuzat că aduce cancere grele, ba chiar şi îmbătrânirea prematură a pielii.



Dar surprizele nu se opresc aici. Ştiinţa mondială mai descoperă o categorie de raze ultraviolete denumite ultraviolete C, de lungime scurtă de undă, care pot face ravagii în sănătatea omului. Însă gama de boli produsă de razele solare ultraviolete C nu este încă studiată şi nu s-au ivit multe maladii cauzate de ele, probabil pentru că stratul de ozon încă îşi face datoria ecranând aceste raze pătrunzătoare. Prof. dr de dermatologie Olga Simionescu aduce lămuriri şi în acest domeniu al medicinei, reamintind şi alte lucruri ce trebuie ştiute în plin sezon al vacanţelor.

Ultravioletele B, cele de lungime medie, produc arsuri ale pielii şi acel cancer de piele mai blând numit carcinom spinocelular. Ultravioletele A, de lungime lungă de undă, produc îmbătrânirea pielii şi posibile cancere de mare duritate numite melanom. Razele ultraviolete diferă dacă este o zonă de mare sau de munte, se deosebesc în funcţie de longitudinea şi latitudinea locului, după cum există variaţii şi datorate orei. Pare surpinzător, dar la munte ne arde mai tare decât la mare. După cum expunându-ne la soare într-o staţiune de pe litoral trebuie să luăm în considerare că în apă ne prăjim mai rău decât pe cearşaf. Apa şi nisipul reflectă razele de ultraviolete şi măresc pericolul atacului asupra pielii. E bine de ştiut că bruneţii cu pielea închisă au multă melamină, care atrage razele înspre ea, adică melamina absoarbe raza de soare şi împiedică stricarea celorlalte celule keratocite. Prin melamină, pielea se apără singură şi se protejează cu acest pigment închis. Blonzii nu au melamină, de aceea sunt catalogaţi ca melamino-compromişi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă