x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Soarele şi herpesul. Expunerea prelungită la razele ultraviolete favorizează revenirea herpesului

Soarele şi herpesul. Expunerea prelungită la razele ultraviolete favorizează revenirea herpesului

de Magda Marincovici    |    19 Aug 2013   •   22:07
Soarele şi herpesul. Expunerea prelungită la razele ultraviolete favorizează revenirea herpesului
Sursa foto: Thinkstock

Persoanele care sunt infectate cu virusul herpesului labial sau genital trebuie să se obişnuiască cu prezenţa lui în organism, respectiv în interiorul ganglionilor. Acolo, virusul pare că «doarme» liniştit, dar din cauza unor factori, la un moment dat, el se poate trezi şi provoca neplăceri, adică nişte vezicule, de regulă, în colţul gurii sau în zona genitală.

În perioadele caniculare, expunerea prelungită şi neprotejată la razele ultraviolete determină trezirea virusului herpesului. Dar şi alţi factori pot contribui la recidiva herpesului: stresul, febra, oboseala, alimentaţia, tratamente stomatologice, ciclul menstrual etc.

Herpesul este provocat de virusul herpes simplex. Sunt herpesul simplex tip I, care este la originea leziunilor de pe piele, şi herpesul simplex tip II, care se manifestă la nivelul mucoaselor genitale. Virusul herpetic este contagios şi odată dobândit persistă în organism toată viaţa. Sub acţiunea unor factori, virusul recidivează de regulă în acelaşi loc sub forma unor vezicule cu lichid. Herpesul recidivează aproximativ de două-trei ori pe an, dar virulenţa virusului este mai mică în intensitate.

Ambele tipuri de virusuri se transmit prin contactul direct cu leziuni herpetice sau cu obiecte care sunt contaminte. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, atrage atenţia că riscul de contaminare cu virusul herpectic este mai mare atunci când suntem în concediu şi suntem mai puţin atenţi al regulile de igienă, la veselă şi tacâmurile folosite în restaurante, la lenjeria din hotel etc. 

Aşadar, importanţa este prevenţia recidivei herpesului. Pentru aceasta, sunt necesare respectarea regulilor de igienă, în special spălatul pe mâini frecvent şi corect cu apă şi săpun înainte şi după masă, înainte şi după ce mergem la toaletă. De asemenea, persoanele care au dobândit acest virus vor sta mai puţin la soare şi atunci când fac plajă la mare, şi atunci când sunt la munte. Ele vor folosi creme de potecţie solara sau vor acoperi cu un plasture zona unde, de regulă, apare herpesul. Evident, dacă observăm la o persoană din anturajul nostru că are leziuni în zona gurii ne vom abţine de a o săruta sau de a folosi în comun tacâmuri sau veselă. Atenţie, virusul răspunzător de herpesul genital se poate lua nu numai prin contact sexual, dar şi prin lenjerie de pat sau prosoape contaminate. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel semnalează că, în cazul în care recidivele sunt frecvente şi severe, se impune administrarea unui tratament cu antivirale stabilit de medic. Cu cât sistemul imunitar este mai puternic cu atât este mai mic riscul recidivei herpesului, subliniază prof. Streinu-Cercel. Pentru aceasta specialistul ne recomandă o alimentaţie echilibrată, bogată în magneziu şi seleniu şi să respectăm cele şapte-opt ore de somn nocturn.


×
Subiecte în articol: herpes