x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Soluţii: Cum scap de varice?

Soluţii: Cum scap de varice?

de Gina Matei    |    13 Iul 2010   •   00:00
Soluţii: Cum scap de varice?
Sursa foto: /THINKSTOCK

Ce te faci însă că vestimentaţia estivală scoate la iveală şi inesteticele varice? În primul rând, specialiştii ţi-ar recomanda să renunţi la tocurile înalte, pantofii incomozi, mersul pe jos timp îndelungat. "După ore întregi de mers pe jos sau de activitate fizică intensă se creează presiune mare pe vene. Prin urmare, circulaţia sângelui încetineşte şi creşte presiunea în venele superficiale, cărora, în timp, pereţii li se vor dilata din loc în loc", explică doctorul Călin Doboş, chirurg medic specialist în chirurgie facială şi în chirurgie plastică, cu competenţă în laser chirurgical.

CURIOZITĂŢI
Femeile suferă de varice mult mai frecvent decât bărbaţii. Afecţiunea este de două ori mai frecventă la femei. Boala atinge între 15% şi 20% din populaţia adultă, în contextul în care 80% din varice sunt puse pe seama eredităţii. Dar mai există şi alţi factori care le pot accentua, precum dereglările hormonale, sedentarismul, încălţămintea cu tocuri înalte, căldura, greutatea, celulita, tratamente hormonale, vârsta, profesia.

CE E DE FĂCUT?
În cazul varicelor, tratamentul se adresează efectului, nu cauzei. Venele superficiale nu sunt esenţiale vieţii, deoarece duc mai puţin de 10% din sângele piciorului, scopul fiind scoaterea din circuit a venelor decompensate. "Există două căi pentru tratare: calea internă - se intră în interiorul venei cu laser, radiofrecvenţă, substanţă sau ultrasunete şi se provoacă blocaje pe traseu, ca nodurile din trestie. Astfel, vena nu mai este funcţională şi în câteva săptămâni se resoarbe.

Calea externă constă în ligaturarea şi îndepărtarea unei zone cât mai mari din venă", precizează doctorul Călin Doboş. Metodele moderne cu substanţe care se injectează, în combinaţie cu lasere chirurgicale speciale, asigură un tratament nedureros, rapid, iar după intervenţie pacienţii pleacă pe propriile picioare, chiar cu recomandarea de a face plimbări imediat după tratament şi apoi zilnic.

SUNT PERICULOASE?
Varicele produc adesea simptome caracteristice: oboseală, senzaţia de greutate sau durere în membrul respectiv.
Pe de altă parte, venele varicoase pot fi un semn al unor probleme medicale mult mai grave ale sistemului circulator (o boală vasculară). Mai mult, există cazuri în care varicele pot conduce la dezvoltarea unui ulcer la nivelul pielii, ce necesită îngrijire medicală imediată.
Cheagurile de sânge pot fi extrem de periculoase, deoarece ele pot fi conduse de fluxul sangvin către plămâni.

×
Subiecte în articol: chirurgie