x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Somn pe stânga şi capul mai sus

Somn pe stânga şi capul mai sus

de Florin Condurateanu    |    23 Iul 2010   •   00:00
Somn pe stânga şi capul mai sus
Sursa foto: /Thinkstock

Refluxul este pe undeva o încălcare a regulilor de circulaţie, dar pe "strada" digestivă. Refluxul gastroesofagian nu te omoară, dar îţi necăjeşte viaţa. Unii oameni au o suferinţă, conţinutul din stomac se reîntoarce anormal, prin esofag, înapoi, chiar până în gură. Şi mersul ăsta pe contrasens duce la arsuri, balonări, râgâieli şi imposibilitatea de a dormi, fiindcă se porneşte mâncarea din stomac înapoi, prin esofag. Şi căptuşeala esofagului nu este construită să fie tranzitată de aciditatea din stomac, aşa că mucoasa esofagului este agresionată cu inflamaţii şi chiar derapări spre cancerul esofagian.

Care sunt ultimele teorii medicale care se referă la boala de reflux gastroesofagian? Tratamentul clasic este cu medicamente antisecretorii din categoria omeprazol, care micşorează cantitatea de acid fabricată de stomac.
Dar azi 25%-30% din bolnavii de reflux nu mai răspund la terapia cu aceste medicamente inhibitoare de pompă de hidrogen, adică se frânează producerea de acid mult în stomac, dar pacienţii nu mai simt vreun efect favorabil. În alte cazuri, bolnavii devin dependenţi de aceste medicamente antisecretorii, de împuţinare a fabricării de acid de către stomac. Se trece la un tratament cu medicamente înlocuitoare.

Dar se poate întâmpla ca un examen endoscopic să arate că boala de reflux s-a agravat prin hernie hiatală. Adică o parte din stomac se urcă în torace şi refluxul sporeşte. Esofagul suferă din ce în ce mai tare. Şi atunci se impune, în cazul herniilor hiatale avansate, să se facă operaţie. Chirurgul îmbracă partea de jos a esofagului cu o porţiune de stomac, pentru a împiedica întoarcerea alimentelor şi a sucurilor acide din stomac pe contrasens, prin esofag, spre gură.

Dar mai există sfaturi de stil de viaţă. Fiecare bolnav trebuie să observe ce alimente îi fac rău şi să le evite. Fiecare pacient este sensibil la anumite alimente pe care e cazul să le excludă din meniu. Apoi, cei cu reflux gastroesofagian trebuie să nu se culce imediat după masa de seară, să nu se aşeze în pat decât după ce au trecut aproximativ trei ore de la cină. Suferindul de reflux gastric trebuie să doarmă cu capul uşor ridicat, aproape 30 de grade faţă de orizontală, pe două perne.
Şi cercetările au constatat că bolnavii de reflux micşorează această întoarcere brambura din stomac prin esofag, dormind pe partea stângă.

×
Subiecte în articol: special viaţă sănătoasă observator