x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Somnifere naturale cu parfum de tei şi salcâm

Somnifere naturale cu parfum de tei şi salcâm

23 Iun 2012   •   21:00
Somnifere naturale cu parfum de tei şi salcâm

Insomnia este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta oamenii in societatea actuala, bantuita de stres, nesiguranta, viata dezordonata, sedentarism etc. Asa se explica de ce aproximativ 30% din populatie este afectata de tulburari ale somnului, semnaleaza doctor Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie.

Multe persoane nu considera insomnia o problema care sa necesite prezenta la medic. Ceea ce este o mare greseala, deoarece tulburarile de somn au consecinte negative. Cei care sufera de insomnii se simt tot timpul obositi, prezinta somnolenta diurna, sunt irascibili, au capacitate scazuta la efort, dificultati de atentie si memorare.

Pe plan psihic, insomniacii sunt predispusi la nevroze, depresii, tulburari de comportament si personalitate. Iata de ce insomnia trebuie identificata si tratata corect inca din prima faza, atrage atentia doctor Ruxandra Constantina. Medicamentele, fie ele alopate sau naturiste, nu trebuie administrate aleatoriu, ci trebuie recomandate numai de catre un medic specialist. Exista o mare varietate de preparate clasice si naturiste pentru insomnie, spune medicul, dar schema trebuie strict individualizata. Mare atentie trebuie avuta la asocierea dintre un medicament alopat si un preparat din plante cu aceeasi actiune, pentru ca efectele hipnotice si sedative se cumuleaza!

Reguli
Tratamentul insomniei incepe prin adoptarea unui mod de viata sanatos, exprimat prin urmatoarele reguli:
– Evitati sa mancati copios inainte de culcare sau sa consumati bauturi energizante, cafea, ceai negru, ciocolata, dulciuri concentrate, branzeturi fermentate. In schimb, mancati legume verzi, ceapa verde, salata verde, laptuca, pentru ca au efecte sedative.
– Seara, evitati sa petreceti mult timp in fata televizorului sau calculatorului.
– Nu practicati exercitii fizice extenuante seara.

– Inainte de culcare beti o cana cu lapte cald indulcit cu miere de tei sau de salcam.
– Faceti o baie calduta in care adaugati cateva picaturi de extract din lavanda, sunatoare, valeriana, tei, conuri de hamei, pasiflora. Acestea au efecte calmante si relaxante.

– Daca este posibil, faceti o mica plimbare (15-30 de minute) inainte de culcare.
– Este bine sa respectati orele de culcare si de trezire, aceleasi in fiecare zi.
– Dormiti pe perne in care introduceti conuri de hamei, lavanda, sulfina, roinita.
– Camera trebuie neaparat aerisita bine inainte de culcare. De asemenea, este bine ca in dormitor sa nu existe surse de lumina aprinse, aparatura electrica si electronica.

Ceaiuri cu efect sedativ
Exista numeroase plante cu actiune sedativa si hipnotica: acestea relaxeaza, inlatura tensiunile nervoase, ajuta la inducerea si mentinerea unui somn de calitate. Pot fi administrate sub forma de ceai, pulbere, tinctura, comprimate. De obicei, se administreaza seara, inainte de culcare. Avantajul acestor preparate naturale este acela ca, administrate corect, au un efect bland, dar de durata si, in general, nu au reactii adverse puternice si nu dau dependenta, asa cum se intampla in cazul medicatiei alopate, precizeaza doctor Ruxandra Constantina.

Seara alegeti una dintre infuziile urmatoare. Valeriana are actiune anxiolitica, sedativa si relaxanta atat asupra sistemului nervos central, cat si asupra musculaturii. Se poate bea seara o infuzie calduta din radacini de valeriana. Florile de tei si de salcam au deopotriva efecte sedative si calmante. Se pot bea doua-trei cani pe zi de infuzie din flori de tei sau de salcam, ultima cana inainte de culcare. Lavanda se poate administra de asemenea pe tot parcursul zilei, deoarece are o buna actiune antistres si relaxanta. Se beau una-doua cani de infuzie pe zi. Si infuziile din musetel, roinita, sunatoare sunt excelente sedative si antidepresive naturale.

×