x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SOS - Riduri de la zahăr

SOS - Riduri de la zahăr

de Andrada Floria    |    01 Noi 2007   •   00:00
SOS - Riduri de la zahăr
Sursa foto: Leah-Anne Thompson/

Abuzul de dulciuri favorizează adăncirea ridurilor. Mai mult, excesul de produse care au in compoziţie mult zahăr duce la apariţia de noi riduri inainte de 30 de ani, arată un studiu publicat in British Medical Journal of Dermatology.


Abuzul de dulciuri favorizează adăncirea ridurilor. Mai mult, excesul de produse care au in compoziţie mult zahăr duce la apariţia de noi riduri inainte de 30 de ani, arată un studiu publicat in British Medical Journal of Dermatology.


O echipă de oameni de ştiinţă de la Saint John’s Hospital din Santa Monica (California) atrage atenţia marilor consumatori de dulciuri că excesul de bomboane, ingheţată, biscuiţi nu inseamnă doar o bombă calorică. Dacă nu rezistă nici măcar o zi fără "ceva dulce", atăt femeile, căt şi bărbaţii işi asumă incă un risc: pielea le va imbătrăni inainte de vreme. Motivul? Atunci cănd in organism intră mai multe zaharuri decăt este normal, glucidele suplimentare din sănge se "lipesc" de proteine. Din asocierea zaharurilor cu proteinele iau naştere molecule foarte periculoase, numite AGE. "Cu căt măncăm mai multe dulciuri, cu atăt se formează mai multe molecule AGE. Iar pe măsură ce acestea se acumulează in sănge, se distrug proteinele adiacente, ca intr-un domino", explică dr. Fredric Brandt, medic dermatolog. Iar cele mai vulnerabile elemente la atacul moleculelor AGE sunt colagenul şi elastina, proteinele care menţin pielea elastică şi fermă. Astfel, ridurile profunde incep să apară inainte de 35 de ani şi se inmulţesc rapid, arată specialistul.


PREVENIRE. Ce putem face pentru a preveni apariţia ridurilor cauzate de abuzul de dulciuri? Evident, unul dintre sfaturile specialiştilor este să reducem considerabil porţia de produse bogate in glucide. Atenţie insă, acest sfat nu se referă doar la dulciuri. Zahărul este ascuns in multe alte alimente din dieta noastră zilnică: in produsele de panificaţie, in iaurturile cu fructe, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. In plus, pentru a evita apariţia prematură a ridurilor, avem nevoie zilnic de 1 mg de vitamina B1 şi B6, să ne protejăm pielea cu cremă cu factor de protecţie solară vara şi iarna, să consumăm alimente bogate in antioxidanţi (legume şi fructe proaspete), ceai verde.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă