x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spălaţi-vă pe mâini de... gripă!

Spălaţi-vă pe mâini de... gripă!

de Magda Colgiu    |    13 Dec 2010   •   22:07
Spălaţi-vă pe mâini de... gripă!
Sursa foto: /Thinkstock

142388-18-29-sante-35.jpgSpălatul pe mâini cu apă şi săpun şi evitarea colectivităţilor sunt două dintre măsurile care trebuie luate pentru a ţine la distanţă virusurile gripale. Medicii de la Mayo Clinic din Statele Unite au pregătit o listă cu sfaturi de care trebuie să ţineţi cont dacă vreţi să scăpaţi de gripă.

1. Folosiţi mereu şerveţele dezinfectante!
Cadrele medicale, care sunt în linia întâi în ceea ce priveşte riscul de boală, trebuie să se protejeze mai mult decât alte persoane de gripă. De aceea, deşi majoritatea se vaccinează, cadrele medicale apelează şi la alte metode de a nu se contamina cu virusul gripal: evită să atingă orice obiect posibil a fi „virusat” (virusurile pot supravieţui aproximativ 24 de ore pe obiecte netede şi câteva ore pe cele poroase). Astfel, mulţi medici şi asistente deschid uşile cu cotul sau cu orice altă parte a braţului, dar nu cu mâna, sau apasă butonul liftului cu articulaţiile degetelor.

Gândiţi-vă că orice suprafaţă de uz comun este atinsă de mii şi mii de mâini. Spre exemplu, mânerele coşurilor de cumpărături sunt pline de milioane de germeni aducători de boli. Un alt loc propice pentru dezvoltarea germenilor este telefonul mobil. Astfel, ar fi perfect ca din când în când să îl curăţaţi.
Şi dacă, de obicei, nu atingeţi capacele scaunelor de toaletă, din păcate, nu acordaţi aceeaşi atenţie cărţilor împrumutate, clanţelor şi mânerelor valizelor sau chiar spătarelor scaunelor de acasă sau din mijloacele de transport în comun. Asta în condiţiile în care capacele de toaletă sunt spălate destul de frecvent, pe când mânerele sau spătarele... aproape niciodată. Ce să mai spunem despre cărţi! Pentru a fi siguri că nu vă îmbolnăviţi, purtaţi mereu în geantă şerveţele umede dezinfectante pe care nu ezitaţi să le folosiţi. Pline de microbi pot fi şi jucăriile din dotarea grădiniţelor. De aceea, folosiţi apă caldă şi săpun sau un dezinfectant pentru a curăţa toate suprafeţele din casă, inclusiv jucăriile, blaturile de la mobilă şi clanţele. Dacă sunt din pluş, jucăriile vor fi spălate.

 

2. Nu vă atingeţi faţa cu mâinile!
Cea mai mare parte dintre cele 200 de virusuri ce pot cauza răceli sau gripă sunt rinovirusuri (localizate la nivelul mucoasei nazale). Astfel, dacă microbii ajung în nas sau în apropierea nărilor sunt aspiraţi, boala se declanşează. De aceea, în perioada în care s-a anunţat epidemie de gripă, nu introduceţi mâna în nas şi nu atingeţi zona din jurul acestuia.

Majoritatea oamenilor nu îşi dau seama că ochii comunică cu nasul prin canalul lacrimal. De aceea, medicii avertizează că este mai uşor să vă îmbolnăviţi de gripă dacă atingeţi un pahar al unei persoane bolnave şi apoi duceţi mâna la ochi decât dacă beţi din paharul respectiv. Prin urmare, veţi reduce riscul de boală dacă nu vă veţi mai atinge nasul şi ochii cu mâinile.

 

3. Feriţi-vă de strănuturi!
În cazul în care vedeţi că cineva din preajmă se pregăteşte să strănute, ocoliţi-l! Dacă acest lucru nu e posibil, rugaţi-vă ca persoana respectivă să ştie să strănute. Pentru că şi acest lucru este important! Astfel, conform reglementărilor Crucii Roşii şi ale Centrului pentru Controlul Bolilor, o persoană trebuie să strănute fie într-un şerveţel de hârtie, fie îndoiţi braţul din cot şi strănutaţi în scobitura formată.

 

4. Dormiţi pe săturate!
Bolnavii de gripă trebuie să se odihnească mai mult decât de obicei. De ce? Pentru că somnul creşte imunitatea organismului, care, astfel poate lupta mai eficient cu răceala. Un studiu realizat în 2009 la Universitatea Carnegie Mellon din SUA a arătat că persoanele care dormeau cel mult şapte ore pe noapte se îmbolnăveau de gripă mai repede decât persoanele care se odihneau cel puţin opt ore. Cercetătorii nu ştiu exact cum reuşeşte somnul să lupte cu răceala, însă cred că odihna suficientă întăreşte sistemul imunitar şi organismul îşi sporeşte capacitatea de a elimina virusurile.

 

5. Hidrataţi-vă!
„Beţi ceaiuri, apă sau orice alte lichide!” Aşa sună recomandările medicilor de familie în cazul în care aţi contractat deja un virus gripal. Specialiştii de la Mayo Clinic afirmă că lichidele ajută la fluidizarea mucusului, contribuind la atenuarea simptomelor, mai ales la scăderea febrei. De aceea, pentru a lupta cu germenii, aveţi grijă să fiţi permanent hidratat şi să beţi patru-opt pahare cu apă pe zi. Din acelaşi motiv, mulţi medici recomandă utilizarea de spray-uri nazale saline la primul semn de răceală. De altfel, utilizarea acestor spray-uri s-a dovedit eficientă în eradicarea virusurilor, întrucât stimulează sistemul imunitar al organismului. O membrană nazală uscată din cauza aerului rece al iernii este mult mai aptă de a găzdui germeni. Puteţi preveni acest pericol şi dacă veţi bea ceaiuri din plante şi dacă veţi inhala aburii acestor infuzii.

 

6. Vitamina D!
Cei mai mulţi oameni se pregătesc pentru sezonul rece înghiţind flacoane de vitamine şi suplimente alimentare. Din păcate, pentru mulţi, efortul este inutil. S-a dovedit în timp că substanţa care are cel mai mare efect este vitamina D. Numeroase studii au arătat că un nivel scăzut al acestei vitamine este asociat cu un risc sporit de infecţii. Cum puteţi obţine cantităţi suficiente de vitamina D? Staţi în aer liber cel puţin un sfert de oră în fiecare zi, mai ales în sezonul rece. Doza de vitamina D obţinută în acest fel poate fi completată cu suplimente alimentare. Nu vă faceţi griji că veţi depăşi doza zilnică recomandată de vitamina D. Spre deosebire de alte vitamine, în acest caz excesul nu dăunează.

 

Copiii
Copiii sunt şi ei expuşi riscului de boală şi, uneori, în cazul lor, evoluţia poate fi nefavorabilă. De aceea, de cele mai multe ori, copiii sunt vaccinaţi. Dacă acest lucru nu este posibil, părinţii trebuie
să-i înveţe pe cei mici să se protejeze singuri. Cele mai eficiente sfaturi în opinia specialiştilor de la Live Sience sunt:
– Învăţaţi-i pe prunci să tuşească şi să strănute într-o batistă sau într-un şerveţel. Dacă batista lipseşte, mâna făcută căuş poate ţine loc de batistă. Atenţie! Este obligatoriu ca, imediat după ce copilul a strănutat, să se spele pe mâini cu apă şi săpun.
– Copiii trebuie educaţi să se şteargă la nas cu batiste de hârtie. După folosire, trebuie aruncate la gunoi. Recomandarea specialiştilor este să nu se utilizeze acelaşi şerveţel de mai multe ori.
– Nu duceţi copilul la grădiniţă sau la şcoală dacă este bolnav. În acest fel, micuţii vor învăţa să fie responsabili şi faţă de sănătatea celor din jur, nu doar de a lor.
– Educaţi copiii să nu se lase sărutaţi pe obraz sau pe faţă. Nici chiar de părinţi. Nu se ştie cine e bolnav şi cine nu.
– Copiii trebuie să se spele foarte des pe mâini cu apă caldă şi săpun, mai ales când sunt la şcoală sau la grădiniţă.
– Nu-i lăsaţi să împartă cu alţi copii periuţa de dinţi, tacâmurile, prosopul sau mâncarea.

Ordin
Medicii din Marea Britanie au dat ordin să fie scoase revistele din sălile de aşteptare ale clinicilor şi cabinetelor me­dicale, pentru a stopa răspândirea germenilor. Şi jucăriile au dispărut din sălile de aştep­tare,  din acelaşi motiv, relatează Daily Mail. Fotoliile au fost, de asemenea, îndepărtate, fiind înlo­cuite cu scaune ce pot fi spă­late, acope­rite cu huse ce se înlocu­iesc la câte­va ore. Majo­ri­tatea s-a adaptat deja. Astfel, părinţii  aduc jucării de acasă, atunci când vin la medic cu copilul.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei