x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spondiloza, un chin pe viaţă

Spondiloza, un chin pe viaţă

de Oana Antonescu    |    17 Iun 2008   •   00:00

Foarte des auzim oameni spunînd „mă doare ceafa, m-a tras curentul“. Însă în spatele acestei dureri de gît, care iradiază în umeri, braţe şi care provoacă migrene, se ascunde aproape întotdeauna spondiloza cervicală, o afecţiune reumatică degenerativă foarte frecventă la vîrsta a treia, dar nu numai.



Foarte des auzim oameni spunînd „mă doare ceafa, m-a tras curentul“. Însă în spatele acestei dureri de gît, care iradiază în umeri, braţe şi care provoacă migrene, se ascunde aproape întotdeauna spondiloza cervicală, o afecţiune reumatică degenerativă foarte frecventă la vîrsta a treia, dar nu numai. Ea se poate instala chiar de la vîrsta de 30 de ani. Dr Camelia Enache, medic primar reumatolog şi director medical al Centrului Metodologic de Boli Reumatismale „Prof. dr Ion Stoia“ din Bucureşti, ne spune că este o boală degenerativă, care afectează mai întîi discurile intervertebrale, prin îngustarea sau tasarea lor. Apoi îşi fac apariţia aşa-numitele ciocuri (osteofite), care afectează atît discul, cît şi vertebrele. Articulaţiile mici dintre vertebre sînt şi ele afectate în spondiloză. O simplă radiografie poate diagnostica spondiloza, foarte rar fiind necesare investigaţii mai ample, precum rezonanţa magnetică sau tomografia computerizată.

Compresie

Durerea localizată în ceafă şi mobilitatea limitată a gîtului sînt principalele simptome ale spondilozei cervicale. Există şi spondiloză dorsală sau lombară, dar spondiloza cervicală este mai gravă, pentru că afectează circulaţia cerebrală. Prin coloana cervicală trec vase sangvine către cerebel, care este implicat în menţinerea echilibrului. Compresia pe aceste vase provoacă cefalee cronică, ameţeli, greaţă şi chiar vărsături în puseele dureroase. În stadiu mai avansat, spondiloza poate afecta şi rădăcinile nervoase care pleacă din coloana cervicală şi se distribuie către membrele superioare. În acest caz, dure­rea cervicală iradiază în umeri şi/sau în braţe. În formele severe, cînd afectarea nervului este mai gravă, durerea poate ajunge pînă la degetele mîinii, în funcţie de rădăcina nervoasă afectată. Uneori poate scădea şi capacitatea de prindere a obiectelor, iar mişcările fine ale mîinilor devin imposibile.  

Durerea în spondiloză este de tip mecanic, ceea ce înseamnă că se instalează cînd punem coloana vertebrală în funcţiune, ne spune dr Camelia Enache. Durerea apare la efort, la frig şi umezeală sau cînd bolnavul stă într-o poziţie defectuoasă timp îndelungat. Dormitul pe pernă poate de asemenea să producă durere, de aceea specialistul recomandă perne speciale, care respectă curbura coloanei cervicale. Uneori, bolnavii se simt mai bine fără pernă sau cînd folosesc doar un sul cervical special. Persoanele meteosensibile sînt mai predispuse la pusee dureroase.

Nu se vindecă

Din păcate, spondiloza nu se vindecă. Bolnavii nu pot decît să amelioreze puseele dureroase. Masajul decontracturant, aplicaţiile de căldură locală (parafină, perne electrice, săculeţi cu sare caldă sau nisip), electroterapia şi ultrasunetele calmează durerea. Medicamentele administrate în spondiloză sînt antiinflamatorii, antialgice şi decontracturante. Cînd durerea nu cedează, se pot face infiltraţii locale cu soluţii antiinflamatoare.

×
Subiecte în articol: reumatologie spondiloza