x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Spray care depistează celule maligne

Spray care depistează celule maligne

de Magda Marincovici    |    27 Noi 2011   •   21:00
Spray care depistează celule maligne

Cercetatorii japonezi au pus la punct un spray care evidentiaza grupuri de celule maligne in doar cateva minute in timpul operatiei. O pacienta este operata de cancer ovarian in stadiu avansat, cu tumori multiple, greu de observat. Cateva pufuri in campul operator si numeroase grupuri de celule maligne devin fluorescente, permitand eliminarea lor cu mai mare precizie. Nu este o secventa din filme SF.

Deocamdata, cercetatorii japonezi au finalizat testele pe rozatoare cu acest spray si au publicat, saptamana trecuta, un studiu de prezentare in revista Science Translational Medicine. Mai trebuie precizat ca aceste celule maligne fluorescente nu pot fi observate decat prin intermediul imaginilor filmate de o camera video de mici dimensiuni. Secretul acestui spray este faptul ca foloseste o molecula incolora care devine fluorescenta in urma reactiei cu o enzima produsa in cantitati apreciabile de multe celule maligne, gamma GT.

Chiar si tumorile ovariene milimetrice, foarte greu de localizat, sunt astfel depistate pe monitor doar dupa cateva minute de la pulverizare. Tehnica japoneza a sprayului este o etapa superioara a injectiei intravenoase cu un lichid cu molecule fosforescente captate de celule maligne ovariene, prezentata in luna septembrie in revista Nature Medicine. Comparativ cu aceasta, sprayul japonez prezinta avantajul ca pentru evidentierea celulelor maligne este necesara o cantitate mult mai mica de substanta fluorescenta.

Intr-un articol conscarat acestei tehnici publicat in Le Figaro, directorul stiintific al unui centru de imagistica din Orleans sustine ca, desi japonezii sunt abia in faza experimentului pe animale, ei vor putea rapid omologa folosirea sprayului la om, mai ales ca tehnica lor atrage prin simplitate, care revolutioneaza chirurgia oncologica. Totusi, trebuie precizat ca doar 75% dintre tumori maligne produc gamma GT.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei