x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sprintus spre WC

Sprintus spre WC

de Florin Condurateanu    |    18 Feb 2009   •   00:00

Prof. dr Alexandru Oproiu, şef de şcoală în gastroenterologie, a explicat în articolul trecut în ce constă această afecţiune mai nou descrisă de medicina tubului digestiv, şi anume, sindromul de intestin iritabil.



În legătură şi cu stresul şi cu emoţiile pozitive, dar şi cu cele negative, la unii oameni se strică funcţionarea intestinului gros şi subţire. Pe oameni îi apucă durerea de burtă, fug spre wc, fiindcă unii au diaree, dar alţii au constipaţie, iar cei mai păguboşi au o alternanţă între diaree şi constipaţie. S-a arătat că aceste tulburări ale intestinelor trebuie să apară doar ziua pentru a fi sindrom de intestin iritabil. Pentru că în acest subiect se poate călca uşor în capcane periculoase. Dacă aceste alternanţe de diaree cu constipaţie sunt însoţite de o scădere în greutate, nejustificată, la oamenii peste 55 de ani se poate pune în discuţie şi un eventual cancer colorectal sau o altă afecţiune inflamatorie a intestinelor. Tocmai de aceea, aceşti oameni chinuiţi de simptomele descrise şi care au trecut de 55 de ani trebuie investigaţi mai cu atenţie. Dacă respectivii au şi o anemie cu pierdere de fier, nu este intestinul iritabil în discuţie.

Emoţiile au un rol important în intestinul iritabil.

De altfel, chiar se zice: creierul din intestin, fiindcă în intestin există o dezvoltată reţea de neuroni. Care este tratamentul în sindromul de intestin iritabil? În primul rând, trebuie adoptat un regim alimentar adecvat, fără dulciuri concentrate. Pacientul trebuie să mănânce cât mai multe legume, fructe şi cereale bogate în fibre nedigerabile. Trebuie să se apeleze şi la medicamente antispastice. Sunt binevenite în intestinul iritabil acele produse numite probiotice. În special cele cu lactobacili, cu bifidobacter, ce se află în iaurturile naturale. Cei care sunt chinuiţi de forma cu constipaţie să nu folosească laxative şi purgative, dintre acestea periculos fiind cruşinul. Ei trebuie să se trateze cu vegetale şi cereale bogate în fibre, de exemplu să consume zilnic două linguri pline cu tărâţe de grâu. Fiind vorba de emoţii şi de stres, acestor bolnavi de intestin iritabil trebuie să li se facă şedinţe de psihoterapie şi mai rar să se recomande medicamente antidepresive.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă