x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stimulator cardiac performant

Stimulator cardiac performant

de Magda Marincovici    |    25 Ian 2010   •   00:00
Stimulator cardiac performant
Sursa foto: /Reuters

În fine, un pacient cu un pacemaker (stimulator cardiac) poate să facă un RMN pentru depistarea unor boli severe. Este vorba despre un nou pacemaker, respectiv Advisa MRI SureScan. Până acum, testul RMN era contraindicat persoanelor purtătoare de pacemarker.

Imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN sau IRM) este, la ora actuală, aproape indispensabilă pentru a putea depista multe patologii. Totuşi, unii pacienţi, care suferă de o anomalie de ritm cardiac şi care au implantat un pacemaker, nu pot beneficia de acest test. Pacemaker este un aparat electric montat în corp, care furnizează muşchiului inimii (miocardul) impulsuri electrice periodice. Imagistica prin rezonanţă magnetică este un test care se foloseşte de un câmp magnetic şi de pulsuri de radiofrecvenţă pentru vizualizarea imaginii diferitelor organe şi ţesuturi. În multe dintre cazuri, IRM oferă informaţii ce nu pot fi vizualizate prin radiografie, ultrasonografie sau tomografie computerizată.

În Europa sunt, la ora actuală, aproximativ 2 milioane de pacienţi care trăiesc cu un asemenea stimulator cardiac, necesar în cazurile de insuficienţă cardiacă. Aceşti pacienţi, adesea în vârstă, nu puteau până acum să beneficieze de RMN, examen esenţial pentru precizarea unui diagnostic şi, implicit, a unui tratament corect. Astfel, un pacient cu pacemaker care era supus unui RMN obişnuit se afla într-un pericol major de tulburări de ritm cardiac, chiar de deces. Motiv pentru care acestor pacienţi le este contraindicat un asemenea examen medical. Sistemul Advisa MRI SureScan, pus la punct de Medtronic, permite şi pacienţilor cu pacemaker să aibă acces la un RMN. Noul pacemaker are mai puţine componente feromagnetice şi este mai rezistent la procesul de încălzire cauzat de RMN. Noul sistem oferă posibilitatea ca RMN să fie programat astfel încât să evite dereglările. Studiul a fost efectuat pe un lot de 464 de persoane, purtătoare de pacemaker. Dintre acestea, 244 cu noul tip de pacemaker au fost supuse unui RMN. Rezultatul: nu au fost înregistrate interferenţe sau dereglări ale modului de funcţionare. Potrivit profesorului Frederic Anselme, cardiolog la CHU Rouen, acest studiu a permis demonstrarea că noul sistem este compatibil cu RMN, nu prezintă efecte severe nedorite sau neaşteptate. Profesorul Anselme este convins că noul sistem va face ca numeroşi pacienţi care aveau nevoie de un RMN să aibă acces la această investigaţie imagistică.


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă