x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Stres, diabet şi depresie

Stres, diabet şi depresie

de Steluta Indrei    |    19 Aug 2008   •   00:00

Stresul, depresia şi insomnia cresc riscul de diabet în cazul bărbaţilor. Cel puţin aşa arată un studiu realizat la Institutul Karolinska din Suedia. Cercetătorii susţin că bărbaţii cu tulburări depresive şi anxioase prezintă un risc dublu de a dezvolta diabet tip 2. 



Stresul, depresia şi insomnia cresc riscul de diabet în cazul bărbaţilor. Cel puţin aşa arată un studiu realizat la Institutul Karolinska din Suedia. Cercetătorii susţin că bărbaţii cu tulburări depresive şi anxioase prezintă un risc dublu de a dezvolta diabet tip 2.  

La studiu au participat deopotrivă bărbaţi (2.127) şi femei (3.100), însă în cazul femeilor nu s-a constatat asocierea riscului de diabet cu depresia, anxietatea şi stresul. La începutul studiului, participanţii aveau un nivel normal al glicemiei. Cercetătorii au monitorizat în fiecare an atît nivelul glicemiei, cît şi starea psihică a subiecţilor prin intermediul unor teste psihologice pentru evaluarea anxietăţii, insomniei, depresiei şi oboselii. După zece ani, autorii studiului au ajuns la concluzia că bărbaţii cu tulburări de natură psihică sînt expuşi riscului de a se îmbolnăvi de diabet. Rezultatele publicate în revista de specialitate Diabetic Medicine mai arată că legătura dintre diabet şi tulburările depresiv-anxi­oase există indiferent de alţi factori precum vîrsta, greutatea corporală, ereditatea, fumatul şi activitatea fizică.  

Explicaţii  

Coordonatorul studiului, prof. Anders Ekbom, a afirmat că "este deja cunoscut faptul că depresia şi stresul sînt factori de risc ai bolilor cardiovasculare. Noi am demonstrat că aceştia joacă un rol semnificativ şi în apariţia diabetului. Avem două explicaţii pentru acest lucru: pe de o parte, tulburările psihice afectează modul în care creierul controlează activitatea hormonală, iar pe de altă parte, depresia dezechilibrează alimentaţia şi activitatea fizică a pacienţilor".  

Dar de ce există diferenţe între bărbaţi şi femei? "Într-adevăr, femeile sînt mai vulnerabile decît bărbaţii în faţa stresului şi depresiei. Dar cu toate acestea femeile nu sînt victime ale diabetului din cauza stresului şi depresiei. Asta pentru că ele adoptă alte strategii comparativ cu bărbaţii. În timp ce femeile recunosc  

simptomele depresiei şi îndrăznesc să vorbească despre aceasta, bărbaţii nu admit că au probleme de natură psihică şi deseori se refugiază în alcool, tutun, sedentarism, muncă excesivă", explică prof. Anders Ekbom.


REACŢII.
În primele faze ale depresiei, bărbaţii se exteriori­zează mai greu, îşi reprimă sentimentele, refuză prezentarea la medic. Toate acestea nu fac decît să prelungească episodul depresiv, iar manifestările depresiei să iasă la suprafaţă într-o manieră agresivă. Aşa se explică de ce rata sinuciderilor este mai mare în rîndul bărbaţilor decît al femeilor.

×
Subiecte în articol: diabet sănătatea bărbatului