x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei STUDIU/Cezariana predispune bebeluşii la astm

STUDIU/Cezariana predispune bebeluşii la astm

de Oana Antonescu    |    04 Dec 2008   •   00:00

Naşterea prin cezariană aproape că dublează riscul bebeluşului de a dezvolta astm până la vârsta şcolară, semnalează cercetătorii elveţieni.



Dacă aveţi de ales, optaţi pentru naşterea pe cale vaginală, mai ales dacă suferiţi de alergii, sfătuiesc specialiştii

Naşterea pe cale naturală se dovedeşte încă o dată o opţiune mult mai sănătoasă pentru bebeluş. Medicii Spitalului pentru Copii din Zürich au constatat, în urma unui studiu care a inclus aproape 3.000 de copii, că cezariana creşte cu 80% riscul bebeluşului de a dezvolta astm în următorii ani de la naştere. Procentul este cu mult mai mare în situaţia în care părinţii au diferite alergii. În aceste cazuri ar putea exista şi o predispoziţie genetică, au explicat specialiştii. Dacă ambii părinţi au o formă de alergie, riscul copilului de a dezvolta astm până la vârsta de 8 ani este de aproape trei ori mai mare, potrivit studiului publicat în revista Thorax.  

SISTEM IMUNITAR
Specialiştii spun că există mai multe motive care ar putea explica legătura dintre astm şi cezariană. Unul dintre ele ar fi acela că la naşterea pe cale vaginală, copilului primeşte anticorpi de la mamă, ceea ce îl face mai puţin vulnerabil unor probleme de sănătate în următorii ani, în comparaţie cu un bebeluş venit pe lume prin cezariană. O altă teorie susţine că un copil născut prin cezariană este expus la microbii din mediul extern mai târziu decât cel adus pe lume pe cale vaginală, pentru că acesta din urmă ia contact cu bacteriile din vaginul mamei la naştere. Şi în acest caz, sistemul imunitar al bebeluşului născut pe cale naturală va fi mai puternic.

FENOMEN
Coordonatorul studiului, dr Caroline Roduit, a observat că incidenţa astmului în ţările industrializate a crescut proporţional cu numărul naşterilor prin cezariană. Dacă în anii ’70 aproximativ 95% dintre gravide aduceau pe lume bebeluşii pe cale vaginală, în anul 2000 statisticile arată că numai 70% dintre ele nasc natural.
"Multe dintre naşterile prin cezariană nu sunt motivate din punct de vedere medical, ele fiind efectuate la cerinţa mamelor. În asemenea cazuri, viitoarele mămici ar trebui informate cu privire la riscul bebeluşului de a dezvolta astm, mai ales dacă unul dintre părinţi are o alergie", a declarat pentru BBC dr Caroline Roduit.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă