x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu - Stai relaxat la birou!

Studiu - Stai relaxat la birou!

de Andrada Floria    |    18 Dec 2006   •   00:00
Studiu - Stai relaxat la birou!

Cele mai frecvente dureri sunt cele de spate. Studii recente darama mitul conform caruia trebuie sa stam intotdeauna drepti pe scaun pentru a ne proteja coloana vertebrala.

Cele mai frecvente dureri sunt cele de spate. Studii recente darama mitul conform caruia trebuie sa stam intotdeauna drepti pe scaun pentru a ne proteja coloana vertebrala. Dimpotriva, pozitia cea mai "sanatoasa" pentru coloana este cu spatele inclinat la 135 de grade, reiese dintr-un articol publicat recent in cotidianul The Times.

O echipa de specialisti din Scotia arata ca, atunci cand stam la birou, cea mai confortabila si mai putin solicitanta pozitie pentru coloana este cu spatele relaxat, putin incliat, la 135 de grade. Utilizand o noua metoda de rezonanta magnetica nucleara (RMN), o echipa de radiologi de la Spitalul Woodend din Aberdeen (Scotia) a descoperit ca atunci cand stam drepti pe scaun, intre spate si coapse formandu-se un unghi de 90 de grade, zona lombara a coloanei vertebrale suporta toata greutatea partii superioare a corpului. Din aceasta cauza se produce o uzura a discurilor intervertebrale si uneori acestea se disloca, presand pe nervi, astfel incat iau nastere durerile cronice de spate.

IDEAL. Pozitia ideala de stat pe scaun este aceea in care intre spate si coapse se formeaza un unghi de 135 de grade, intrucat acest unghi face ca greutatea corpului sa cada pe o portiune mai mare a coloanei vertebrale, fara a o suprasolicita. Desi ne va fi putin mai dificil sa folosim tastatura calculatorului din aceasta pozitie, specialistii ne-o recomanda, deoarece unghiul de 135 de grade este cel mai comod pentru coloana.

Coloana vertebrala. Studiul scotienilor a utilizat 22 de subiecti sanatosi, fara dureri de spate. Acestia au fost impartiti in trei grupe, fiecare adoptand o pozitie diferita la birou: cei din prima grupa au fost nevoiti sa stea aplecati inainte, cei din cea de-a doua - drepti, iar voluntarii din a treia grupa au adoptat pozitia "relaxata" - inclinati pe spate la 135 de grade. Dupa ce au analizat cu ajutorul RMN toate caracteristicile celor trei pozitii de stat pe scaun, dr. Waseem Amir Bashir si echipa sa au concluzionat ca pozitia ideala este cea relaxata. "Este esential ca, daca ne petrecem o zi intreaga la birou, sa avem macar o pozitie confortabila pe scaun. Atunci cand greutatea corpului apasa inegal pe coloana vertebrala, ligamentele si muschii acesteia sunt suprasolicitati, ceea ce in timp duce la dureri, deformari ale coloanei si chiar la afectiuni grave", subliniaza dr. Bashir.
Stiati ca?
In Marea Britanie, durerile de spate duc la costuri medicale de aproximativ 5,7 miliarde de lire sterline, arata o statistica publicata in cotidianul The Times. In plus, numai in 2004-2005, 452.000 de persoane au acuzat dureri de spate cauzate sau agravate de lucrul la birou. 40% dintre adultii din Regatul Unit au suferit de dureri de spate care au durat mai mult de o zi in ultimele 12 luni. Din cauza durerilor de spate, un numar mare de persoane active sunt obligate sa isi ia concediu fara plata in medie 19 zile pe an.

ASA NU. Intre spate si coapse se formeaza un unghi de 90 de grade, toata greutatea partii superioare a corpului apasand pe zona lombara a coloanei vertebrale. Aceasta pozitie este cauza principala a durerilor de spate.

ASA DA. La birou trebuie sa stati relaxati, cu spatele putin inclinat la 135 de grade, astfel incat greutatea corpului sa afecteze mai putin coloana vertebrala. In aceasta pozitie, discurile intervertebrale si muschii spatelui suporta mai putina presiune.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă grade birou coloana spate