x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Studiu: Viitorul nu sună bine

Studiu: Viitorul nu sună bine

de Magda Marincovici    |    01 Sep 2009   •   00:00
Studiu: Viitorul nu sună bine
Sursa foto: /Stockxpertcom

Francezii şi germanii sunt pesimişti în privinţa viitorului tinerilor şi a nivelului lor de trai, reiese din studiul Opinion way, având ca temă centrală situaţia tinerilor europeni.



Studiul Opinion way a fost efectuat în luna iulie a acestui an pe un eşan­tion de 3.053 de tineri din Fran­ţa, Marea Britanie, Germania, Spa­nia, Danemarca şi Polonia, cu vârste de peste 18 ani. Studiul s-a derulat online sub for­ma unor chestionare privind principalele probleme "la zi" ale tinerilor.

Răs­pun­su­rile arată că, în mod special, francezii şi germanii sunt mai pesimişti în legătură cu viitorul tinerilor. 67% dintre francezi şi 63% dintre germani consideră că ni­ve­lul de trai al tinerilor va fi inferior celui de care beneficiează pă­rin­ţii lor. Dimpo­trivă, danezii privesc cu op­timism vii­to­rul, deoarece doar 16% dintre ei cred într-o scădere a nivelului de trai şi 49% de­cla­ră chiar că acesta va fi mai bun comparativ cu nivelul de trai al părinţilor.

În ceea ce priveşte educaţia, există un numitor comun, excepţie făcând din nou danezii. În viitor, inserţia profesională a tinerilor pare un capitol compromis din cauza unui sistem educativ neadaptat exigenţelor. Nici piaţa muncii nu arată prea bine: 62% dintre subiecţi apreciază că a găsi o slujbă stabilă este destul de di­fi­cil pentru un tânăr. Se observă că dife­renţele sunt  neglijabile în privinţa pro­cen­telor înregistrate la acest capitol. În afara tinerilor polonezi, dificultatea accesului pe piaţa muncii este una dintre preocupările cele mai importante ale tineri­lor europeni. Dar principala grijă a tineri­lor din Franţa este preţul prea mare al lo­cu­inţelor: 51% dintre tinerii francezi între 18 şi 24 de ani pun problema locuinţelor pe primul loc între preocupările lor.


SEDENTARISM
Un recent raport al AFSSA, agenţie de protecţia sanitară a alimentelor din Franţa, indică faptul că adolescenţii sunt sedentari, mai ales fetele. Un adolescent din cinci nu va face niciodată sport, susţine raportul. Ca şi în programa şco­la­ră de la noi, şi cea din Franţa suferă de aceeaşi boală: numărul orelor de sport scade pe măsură ce elevul trece într-o clasă superioară. Raportul arată că ju­mă­tate dintre tineri nu beneficiază de avantajele unui mijloc de transport bun şi pentru a se întoarce de la şcoală, dar şi pentru efectuarea unui sport: bicicleta, role, chiar mersul pe jos.

Autorii raportului atrag atenţia asupra consecinţelor sedentarismului - obezitate, boli cardiovasculare, diabet, cancer -, dar şi asupra necesităţii ca tinerii să respecte orele de somn, pentru asigurarea procesului de creştere şi reducerea stresului.

Psihologul Mirela Zivari apreciază că la multe capitole din acest studiu datele sunt valabile şi în cazul tinerilor din România. Concluzia generală a acestui stu­diu poate fi rezumată astfel: viitorul nu sună prea bine! Ceea ce explică în bună măsură numărul în creştere al tinerilor depresivi, cu afecţiuni din sfera psihiatriei, cu tendinţe suicidare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tineri psihologie