x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SUA - Leucemia a fost invinsa

SUA - Leucemia a fost invinsa

de Steluta Indrei    |    28 Ian 2007   •   00:00
SUA  -  Leucemia a fost invinsa

Copil salvat cu propriul sange. Premiera medicala in SUA: o fetita a fost vindecata de leucemie cu ajutorul sangelui care i-a fost prelevat la nastere din cordonul ombilical.

O echipa de biologi si medici americani anunta in numarul recent al revistei Pediatrics ca au reusit, in premiera, tratarea unui copil bolnav de leucemie cu ajutorul celulelor stem obtinute din sangele propriului cordon ombilical. Medicii David Morgan (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) si Sharad N. Salvi (Christ Medical Center, Oak Lawn, Illinois), coordonatorii echipei, relateaza cum au tratat o fetita suferind de leucemie limfoblastica.

Tratament. Copila s-a imbolnavit cand avea 3 ani, a facut chimioterapie, iar dupa 10 luni a suferit o complicatie a bolii. Insa leucemia a dat inapoi si de data aceasta cu chimioterapie si radioterapie. Echipa medicala a decis atunci, la cererea parintilor, sa completeze tratamentul cu administrarea, pe cale intravenoasa, de celule stem obtinute din sange provenind din cordonul ombilical al fetitei. Celulele stem au fost conservate prin congelare la nasterea copilului pentru suma de 1.300 de dolari. Celulele stem au colonizat maduva osoasa a fetitei, asigurand productia normala a celulelor sangvine, ceea ce a permis remisia leucemiei. Copila are astazi 6 ani si, de trei ani, nu mai prezinta nici un simptom al bolii.

In prezent exista si in tara noastra companii private care se ocupa cu prelevarea si conservarea sangelui din cordonul ombilical al nou-nascutilor in scopul unui eventual tratament cu celule stem.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă