x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sugarul si oftalmologul

Sugarul si oftalmologul

de Florin Condurateanu    |    13 Oct 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Sunt absolut obligatorii controalele oftalmologice imediat dupa nastere, deci chiar in maternitate, dar si la varsta de 3-4 ani. Ce poate descoperi oftalmologul la un nou-nascut inainte de plecarea din maternitate?
Poate descoperi o cataracta congenitala care este mai grava daca afecteaza doar un ochi. Eventualele viroze facute de gravida in primele luni ale sarcinii pot duce la cataracta congenitala. Daca insa cataracta congenitala nu este insotita si de alte boli de ochi si este descoperita imediat dupa nastere, operatia facuta la timp va face ca micutul sa vada. La controlul nou-nascutului se poate descoperi si glaucomul congenital, care se evidentiaza si printr-o cornee mai mare. In cadrul controlului oftalmologic din maternitate se poate descoperi si o atrofie optica, care din pacate este ireversibila. La controlul oftalmologic din maternitate se poate descoperi si asa-zisa retinopatie de prematuritate. Trebuie trecut urgent la un tratament destinat sa dezvolte retina, fiind indicata si o operatie cu laser, cand copilul prematur are varsta de o saptamana.

Una dintre drame este anoftalmia, copilul se naste fara ochi. De regula lipseste doar un ochi. Inca de la nastere, copilului trebuie sa i se puna o proteza oculara pentru a nu aparea asimetria fetei. De altfel, in primele trei luni de sarcina trebuie facute investigatii ecografice si analize ale lichidului amiotic, pentru a se descoperi din timp gravele anomalii congenitale generate de viroze contractate in primele luni si eventual sa se treaca la intreruperea de sarcina. La copii, un anume parazit numit toxoplasmoza, care se transmite prin cainii si pisicile nevaccinate, poate produce leziuni ale fundului de ochi. Un strabism poate ascunde bolile enumerate mai sus, dupa cum poate fi vorba si de o tumora numita retinoblastom. Viciile de refractie descoperite din timp pot fi corectate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă