x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sună alarma în nas, gât şi urechi

Sună alarma în nas, gât şi urechi

de Florin Condurateanu    |    30 Sep 2008   •   00:00

Pare surprinzător, dar medicii susţin că e util ca o boală să-ţi dea semnale. Să-ţi aducă dureri, iritaţii, febră, stare de blegeală, pentru a te alarma şi, intrând la idei, să te prezinţi la medic.



Pare surprinzător, dar medicii susţin că e util ca o boală să-ţi dea semnale. Să-ţi aducă dureri, iritaţii, febră, stare de blegeală, pentru a te alarma şi, intrând la idei, să te prezinţi la medic. De altfel, medicii susţin că pacienţii aleargă într-un suflet la spital atunci când constată că le curge şi sânge din nas. Asta îi îngrozeşte şi nu mai pierd nici zece minute pornindu-se spre medici. Bolile parşive sunt cele care, cu viclenie, îl macină pe om fără gălăgie, pe tăcute, pe la spate şi omul se prezintă la medic abia în faze avansate ale maladiilor. Din această categorie de boli tăcute sunt gravele afecţiuni numite cancere, diabet, hepatite, hipertensiune etc. Ne-am pus întrebarea ce semnale de alarmă vin din partea aparatului ORL, otorinolaringologic sau, mai pe înţeles spus, ce alarme se aud dacă ceva este în neregulă în zona nas, gât şi urechi. Explică aceste alerte prof. dr Codruţ Sarafoleanu, şeful Clinicii ORL de la Spitalul "Sfânta Maria".

Sinuzită

În primul rând, cel mai des organele ORL trimit semnalul dureros, atrăgând atenţia că în zona lor se iscă o furtună. Şi, firesc, cele mai dese văicăreli vin pentru durerile de cap. Pe uşa ORL-iştilor intră cel mai frecvent pacienţi care susţin că au făcut o sinuzită, deoarece simt dureri între ochi şi în partea de jos a frunţii, deasupra sprâncenelor. Cei mai mulţi se înşală cu acest diagnostic pus chiar de ei şi se grăbesc ca fetele la măritat declarând că au sinuzită. Între durerile de cap în zona de sus a nasului şi partea de jos a frunţii nu se poate pune egal cu boala sinuzită. O mulţime de alte cauze pricinuiesc acest tip de dureri de cap. Numai medicul este cel care poate preciza diagnosticul în urma investigaţiilor. Dacă aceste dureri de cap persistă, e cazul ca suferindul să vină la medicii ORL-işti. Ei îi vor face un examen insistând asupra stării vegetaţiilor (polipilor), asupra secreţiilor purulente, aceste modificări împiedicând drenajul şi aerisirea sinusurilor. De altfel, sinusurile feţei sînt dotate fiecare cu orificii foarte mici, care asigură aerisirea şi scurgerea secreţiilor. O inflamaţie sau vegetaţii prea mari duc la astuparea acestor orificii şi apar perturbaţii şi în ureche, şi în sinusuri. După acest examen, poate fi folosit şi computerul tomograf. Dacă este vorba despre o rinosinuzită se trece fie la un tratament medicamentos, fie la chirurgie. În cazul acestor dureri de cap, consultul oftalmologic trebuie însoţit şi de un consult neurologic, dar şi reumatologic.

Aerul condiţionat

În sfera durerilor de cap multe sunt cauzate de nevralgii, iar în rândul nevralgiilor o parte sunt cauzate de aerul condiţionat. Aerul rece irită nervul, mai ales ramurile nervului trigemen din zona pomeţilor obrazului şi de deasupra sprâncenelor. Aceşti pacienţi trebuie să ia medicamente antiinflamatorii şi antinevralgice. Cum omul modern nu se poate dispensa de aerul condiţionat, cei mai sensibili trebuie să regleze aparatele astfel încât jetul de aer să nu le bată în faţă, în zonele sensibile. Unele dureri de cap sunt provocate şi de stres şi de tensiuni nervoase.

Otita acută

Dintre semnalele de îngrijorare trimise de aparatul nas-gât şi urechi se evidenţiază durerea de ureche. În ureche poate apărea o inflamaţie generatoare de otită acută. După o infecţie virală, se instalează adesea pusee de otită, existând pericolul ca otita să devină cronică. Proasta funcţionare a canalului de aerisire şi echilibrare a presiunii între nas şi ureche, canalul lui Eustachio, duce la inflamarea timpanelor. În spatele timpanului se adună o secreţie, care se infectează, generând o senzaţie de presiune asupra timpanului inflamat, de unde dureri mari.  Cu primul tramvai, acest suferind trebuie să se ducă la spital, fiindcă există pericolul ca, sub presiunea secreţiilor infectate, timpanul să se spargă spontan într-o zonă în care el nu se mai reface, rămânând zdrenţuit. Medicul ORL-ist este cel care poate face o perforare dirijată a timpanului într-o zonă care se reface în zece zile, astfel încât se drenează depozitul de secreţii infectate. Când secreţiile din otita infectată întârzie în spatele timpanului, se poate ajunge şi la surditate.

Păcăleală

Uneori apare o durere în faţa urechii, spre obraz. Pacienţii se păcălesc spunând că e vorba despre durere în urechi, fiindcă este vorba despre o durere în articulaţia celor două maxilare dată de un proces inflamator. Unele nevralgii dau şi ele dureri iradiate spre ureche. După cum adesea durerile de dinţi pot da ecou dureros în ureche.  

Alarma din zona ORL mai sună şi atunci când apar dureri în gât. În primul rând, oamenii trebuie să ştie clar că există o diferenţă importantă între amigdalitele acute virale cu gâtul roşu şi amigdalite infectate, când au apărut puncte albe de puroi. Deci, când s-a produs doar înroşirea gâtului, e vorba despre o amigdalită produsă de virusuri, ceea ce înseamnă că nu au ce căuta antibioticele. Fiindcă e de netăgăduit faptul că, atunci când năpădeşti cu antibioticele asupra virusurilor, acestea dansează vesele, deoarece nici măcar nu sunt deranjate.

În amigdalitele virale cu gât roşu se prescriu medicamente antiinflamatoare, antitermice, vitamine şi sunt recomandate ceaiurile. Când însă amigdalita s-a infectat cu bacterii şi au apărut punctele albe de puroi, atunci intră în scenă antibioticele.

Alte semnale

Alarme din zona gâtului vin şi când se formează flegmoane la amigdale, care necesită perfuzii, ba chiar şi puncţii pentru drenarea puroiului. Să mai amintim că există şi flegmoane sub limbă. Există destul de multe cancere de limbă, de amigdale, de sinusuri, de faringe, de laringe, care se descoperă târziu fiindcă nu dor. Totuşi, semnale apar, omul înghite tot mai rău şi are o răguşeală care persistă mai mult de trei săptămâni, chiar tratată fiind. Când un om sesizează că are tulburări la înghiţit, el trebuie să se prezinte la medic. Când la aceste tulburări de înghiţit se adaugă şi o pierdere în greutate, o slăbire, semnele sunt rele. Alte semnale de alarmă din zona nasului, gâtului şi urechii sunt sângerările, ameţelile, scăderile de auz, zgomotele apărute brusc în ureche, care nu cedează.

×
Subiecte în articol: zonă dureri ureche orl