x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei SUNĂTOAREA - Antidepresiv natural

SUNĂTOAREA - Antidepresiv natural

de Magda Marincovici    |    27 Oct 2008   •   00:00

Sunătoarea dă rezultate excelente în cazul persoanelor suferinde de depresie. Astfel, infuziile din această plantă pot înlocui foarte bine antidepresivele. Dar toate produsele obţinute din această plantă trebuie luate doar cu avizul medicului.



O analiză de proporţii a peste 29 de studii şi 5.489 de pacienţi arată că depresia poate fi contracarată cu ajutorul sunătoarei. În unele testări ale extractelor de sunătoarea, noi am observat un efect superior efectului placebo, asemănător celui indus de medicamentele antidepresive, precizează profesorul doctor Klaus Linde de la Centrul de Medicină din München. Extrem de important este că, pe lângă efectul antidepresiv, sunătoarea nu este asociată cu efecte secundare majore. Totuşi, cercetătorii nuanţează, subliniind că doar unele testări au rezultatele încurajatoare prezentate mai sus. Altele nu conduc la aceleaşi rezultate.

RECOMANDĂRI
După cum mai trebuie ştiut că rezultatele cele mai bune în privinţa folosirii sunătoarei contra depresiei au fost obţinute în ţările germanice, acolo unde există o îndelungată tradiţie a infuziilor de sunătoare şi a prescrierii medicale a produselor obţinute din această plantă. Acesta este un aspect extrem de important, deoarece în numeroase ţări – inclusiv în ţara noastră – produsele obţinute din sunătoare se pot cumpăra la liber: fără prescripţie, fără recomandarea medicului, de pe internet. Dar oricât de naturale ar fi aceste produse, totuşi nu o dată s-a sugerat faptul că sunt susceptibile de a interacţiona cu alte medicamente pe care un pacient le poate lua la un moment dat. Tocmai aceste aspecte fac obligatorie consultarea medicului înainte de a trece la folosirea produselor din sunătoare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă