x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Surditatea la copii

Surditatea la copii

de Magda Marincovici    |    25 Noi 2008   •   00:00

Între unu şi trei copii din 1.000 se nasc cu surditate bilaterală permanentă. Pentru recuperarea acestora, o echipă de medici a Spitalului de fonoaudiologie "Dr Dorin Hociotă" Bucureşti a urmat un stagiu de pregătire în implantarea auditivă infantilă la Freiburg şi Bucureşti, sub coordonarea unuia dintre cei mai importanţi medici în domeniu la nivel mondial, profesorul doctor Roland Laszig.



La ora actuală, profesorul Laszig este renumit pentru inovaţiile sale tehnice în chirurgia ORL. El a realizat, în premieră mondială, implantarea auditivă în cazul unui copil de numai patru luni. Spitalul de fonoaudiologie "Dr Dorin Hociotă" îşi extinde astfel echipa de chirurgi specializaţi în implantare auditivă cu sprijinul Cochlear şi Medicare Technics. Specialiştii de aici vor efectua operaţii şi în cazul pacienţilor cu vârsta de un an, crescând astfel şansele de recuperare.

Cu cât implantarea se face mai târziu, cu atât este mai dificil procesul terapeutic de învăţare a sunetelor şi de vorbire al copiilor. "Diferenţa între un pacient copil şi un pacient adult este că pacientul din urmă şi-a pierdut auzul, dar a cunoscut sunetele, în timp ce un copil născut cu surditate profundă vine pe lume fără capacitatea de a înţelege sunetele", a declarat doctorul Dan Florian, manager ORL, Medicare Technics.

În cadrul aceleaşi iniţiative, Cochlear şi Medicare au susţinut şi stagiul unui medic anestezist. "Anestezierea copiilor la vârste foarte mici este o chestiune complicată şi sensibilă oriunde în lume. Există puţini specialişti care au pregătirea să realizeze acest lucru. Acum, Spitalul «Dr Hociotă» are un astfel de specialist, ceea ce înseamnă că va putea realiza mai multe operaţii de implantare la copii, cu şanse mult mai mari de recuperare şi integrare în societate", spune doctorul Dan Florian.

Implantul cohlear este un dispozitiv de tip computer care transformă stimulul sonor în impulsuri nervoase. Operaţia de implantare presupune introducerea unor electrozi direct în receptorul nervos din urechea internă (denumit cohlee) şi ataşarea unui computer miniatural la suprafata cutiei craniene, în zona urechii, sub piele. Sunetele sunt recepţionate de microfonul procesorului vocal extern, care analizează şi codifică sunetele în impulsuri electrice. Acestea sunt transmise prin antena ataşată prin piele la computerul implantat la nivelul cutiei craniene şi trimise mai departe la electrozii din cohlee.

Din păcate, la noi, din cauza lipsei de fonduri, sunt achiziţionate doar un număr limitat de dispozitive implante cohleare. Pentru anul 2008, Ministerul Sănătăţii a aprobat achiziţionarea a 83 de dispozitive pentru întreaga ţară.

AFECŢIUNE GRAVĂ. Surditatea profundă sau hipoacuzia bilaterală permanentă este o afecţiune gravă congenitală, la nivelul urechii interne, al cohleei, care afectează între unu şi trei copii la 1.000 de naşteri. Aceasta poate surveni în perioada copilăriei şi ca urmare a unor boli, precum meningita. De asemenea, ea poate fi întâlnită şi la alte vârste, inclusiv la adulţi, ca urmare a unor accidente sau afecţiuni.

×
Subiecte în articol: orl