x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tainele din genunchi

Tainele din genunchi

08 Mai 2005   •   00:00

Genunchiul este o articulatie cu mult mai multe taine ale dinamicii decat soldul, de aceea protezarea genunchiului s-a facut mai rar decat implantarea de proteze in sold.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Profesorul doctor Andrei Firica, presedintele Societatii Romane de Ortopedie si seful Clinicii de Ortopedie din Spitalul Colentina, explica afectiunile genunchiului. Din bogata cazuistica a clinicii ce o conduce rezulta ca din totalul suferintelor genunchiului, meniscul inseamna doar 11%, artrozele de origine genetica provoaca insa 36% dintre necazurile aparute la genunchi, iar poliartrita cronica evolutiva (un reumatism autoimun) se regaseste in 14% dintre cazuri. Cand apare suferinta la genunchi, lucrurile evolueaza rapid si distrugerea genunchiului se petrece in trei etape. In poliartrozele genetice, la inceput este afectata jumatatea interna a genunchiului, in stadiul al doilea este deteriorat tot genunchiul, iar in etapa a treia sunt afectati ambii genunchi. Este regretabil ca bolnavii se prezinta tarziu la medic.

    Exista si tratamente medicamentoase, se recomanda medicamente cu efect antiinflamator, mai putin iritante asupra tubului digestiv. Se mai folosesc in fazele de inceput ale bolii medicamente ce se introduc in genunchi in incercarea de a ajuta refacerea tesutului cartilaginos pentru a evita frecarea dureroasa os pe os. Cand este vorba despre o leziune izolata de cartilaj se poate preleva o bucata de cartilaj din alta parte a corpului pacientului, aceasta mica portiune se introduce intr-un mediu de cultura pentru inmultirea celulelor si apoi se face autotransplant. Daca insa este vorba despre erodarea cartilajului din cauza deplasarii axelor celor doua oase, ale coapsei si ale gambei, este nevoie de o interventie chirurgicala de centrare a axelor. Prof. Firica spune ca trebuie amanat cat mai mult posibil momentul implantarii unei proteze de genunchi, fiindca mecanica genunchiului este foarte complexa si proteza trebuie sa fie complicata.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă genunchi