x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tensiunea optimă: 12/7 mmHg.

Tensiunea optimă: 12/7 mmHg.

de Dr Dana Tinică    |    19 Mai 2011   •   21:00
Tensiunea optimă: 12/7 mmHg.

In mod obisnuit, tineri sau batrani, bolnavi sau sanatosi, toti ar trebui sa ne concentram atentia asupra hi­per­ten­siunii arteriale si con­se­cintelor sale nefaste. Din aceasta perspectiva este foarte important ca fiecare persoana sa stie ce valori tensionale are si sa-si mentina tensiunea la parametri normali. La prima vedere ar pu­tea parea o simpla recomandare, mai ales ca masurarea tensiunii arteriale este foarte accesibila in prezent, iar majoritatea oamenilor considera ca sunt informati asupra valorilor nor­male ale tensiunii arteriale.

Din pa­cate, lucrurile nu stau tocmai asa! De decenii tensiunea arteriala normala a fost considerata 140/80 mmHg si cifrele au intrat adanc in constiinta noastra. Noile ghiduri medicale precizeaza insa ca o tensiu­ne arteriala optima este sub 120 mmHg maxima si sub 80 mmHg mi­ni­ma, valorile spre care ar trebui sa tin­dem fiind 115/75 mmHg. Intre 120 si 139 mmHg si 80-89 mmHg se in­scrie prehipertensiunea, iar cand valorile depasesc 140/90 mmHg apare hipertensiunea arteriala. Aceasta are doua stadii: stadiul I, in care valorile va­riaza intre 140 si 159/90 si 99 mmHg si stadiul al II-lea, in care valo­rile ating si de­pasesc 160/100 mmHg.

Trebuie notat ca prehipertensiunea nu este o stare normala si inofensiva pentru sa­natate, in care ne putem complace, ci este un avertisment serios asupra posibilitatii dezvoltarii unei hipertensiuni arteriale. Iar hi­pertensiunea arteriala este principalul factor de risc incriminat in aparitia infarctului miocardic, accidentelor vasculare cerebrale, insuficientei cardiace si al doilea ca importanta (dupa diabetul zaharat) in instalarea insuficientei renale. Diferenta este ca prehipertensiunea, spre deo­sebire de boala propriu-zisa, nu presupune inceperea tratamentului medicamentos, adoptarea unor masuri simple (scaderea greutatii corporale, exer­citiu fizic, schimbarea regimului alimentar) fiind de obicei suficienta pentru corectarea valorilor tensio­nale. Atentie! In cazul bolnavilor cu diabet sau maladii renale cronice, la care se considera ca exista deja un factor de risc, terapia este demarata la valori ale tensiunii arteriale de 130/80 mmHg.

Dupa cele mai recente statistici, in lume exista 1,5 miliarde de persoane care sufera de hipertensiune arteriala, aceasta afectand peste 25% dintre adulti si fiind responsabila de 13% din mortalitatea generala. Din pacate, de multe ori bolnavii nici nu sunt constienti de acest lucru, pentru ca aceasta maladie atat de grava nu da simptome caracteristice, uneori fiind diagnosticata atunci cand deja se instaleaza complicatiile. De foarte multe ori, valorile crescute sunt depistate intamplator, cu ocazia unui control de rutina, ceea ce subliniaza importanta prezentarii regulate la medicul de familie, chiar in cazul unei stari aparente de sanatate.

Cauzele hipertensiunii arteriale esentiale nu sunt cunoscute. Totusi, exista niste masuri simple pentru prevenirea ei: mentinerea unei greutati normale, practicarea periodica a exercitiilor fizice (o jumatate de ora de activitate zilnica, de intensitate moderata sau usoar este suficient), un regim alimentar sanatos (cu multe fructe, legume, cereale integrale, peste, cu reducerea aportului de sare si grasimi saturate, dar cu consumul unor cantitati suficiente de potasiu si calciu), renuntarea la fumat, evitarea alcoolului, reducerea stresului si respectarea orelor de odihna.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei