x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapii anticancer

Terapii anticancer

de Magda Marincovici    |    05 Iun 2009   •   00:00
Terapii anticancer
Sursa foto: /stockepertcom

American Society for Cancer Oncology (ASCO) este cel mai important congres la nivel mondial consacrat noilor medicamente contra cancerului. Evenimentul reuneşte, anual, aproximativ 30.000 de specialişti. La ediţia din acest an (29 mai-2 iunie), ce a avut loc la Orlando (Florida), s-au prezentat vaccinuri, inhibitori de gene, produse antihormonale.



În strategia terapeutică anticancer, cu un pas înainte sunt testele ce permit administrarea optimă a medicamentelor. De fapt, ne apropiem tot mai mult de o personalizare a tratamentelor. Astfel, în cazul cancerului de sân, genomica permite separarea acestei boli în multiple subtipuri. Sunt femei purtătoare ale mutaţiilor unor gene care indică predispoziţia familială pentru acest tip de cancer (genele BRCA1 şi BRCA2). Sunt femei afectate de această boală numită "cancer triplu negativ".

Acest grup de paciente nu beneficiază de nici un tratament hormonal care ajută la ţinerea sub control a altor tumori ale sânului. De fapt, în cazul acestor paciente, tumora este generată de celule care nu prezintă receptori ai hormonilor estrogeni, nici receptori ai progesteronului. Aceste celule nu au, de fapt, receptori pentru un factor de creştere epidermică (EGF). O primă concluzie: nu ajută la nimic administrarea unui tratament cu herceptin, un blocant al acestui receptor, susţine profesorul Dominique Maraninchi, preşedinte al Institutului Naţional al Cancerului din Franţa.

În schimb, o nouă clasă de medicamente - inhibitori botezaţi Parp - ar putea fi utilă în aceste cazuri dificile. Ei au capacitatea de a bloca acţiunea unei enzime, având un rol important în mecanismul de refacere a ADN-ului tumorilor maligne. Studii preliminare arată că aceste substanţe fac mai eficientă acţiunea chimioterapiei personalizate.

Un studiu clinic, prezentat la Congresul ASCO, efectuat pe un lot de 116 femei cu cancer mamar "triplu negativ" într-o formă avansată a bolii, arată că pacientele cărora li s-a administrat Parp, pe lângă chimioterapia clasică, au supravieţuit în medie cu nouă luni mai mult, comparativ cu 5,7 luni în cazul celor din grupul cu terapie clasică.

Iată că un medicament aproape inutil într-o formă de cancer se poate dovedi eficient într-un alt tip de cancer. Herceptin, care nu poate fi folosit decât în 20% din cancerele de sân, poate face carieră în tratamentul cancerului de stomac. Această moleculă blochează la suprafaţa celulelor maligne o proteină receptoare a factorilor de creştere epidermică ce accelerează înmulţirea celulelor.

Or, se ştie că anumite forme de cancer (ORL, pulmonar sau de stomac) sunt adesea puse în legătură cu multiplicarea acestor receptori. Un alt studiu patronat de compania Roche pe 3.807 pacienţi cu cancer de stomac în stadiul de metastaze arată că 22% din bolnavi prezentau un nivel ridicat al acestor receptori.

Administrarea de Herceptin, pe lângă chimioterapie, în cazul a 594 de pacienţi a evidenţiat o creştere medie a ratei de supravieţuire de la 11 luni la 13,8 luni. În cadrul Congresului ASCO au fost prezentate şi numeroase vaccinuri terapeutice, printre care: BiovaxD contra limfomului non-hodgkinian şi Altor Biosciences contra melanomului cu metastaze.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cancer