x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Terapii pentru ţinerea în viaţă a neuronilor

Terapii pentru ţinerea în viaţă a neuronilor

de Magda Marincovici    |    25 Aug 2009   •   00:00
Terapii pentru ţinerea în viaţă a neuronilor
Sursa foto: /stockxpertcom

O echipă de medici de la Spitalul Bichat din Paris a pus la punct o tehnică de răspuns urgent în cazul accidentelor vascular-cerebrale (AVC), care ar putea avea până la 93% şanse de vindecare.



Studiul, numit "Recanalise", publicat recent în The Lancet Neurology, a fost prezentat săptămâna trecută de profesorul Pierre Amarenco, şeful Serviciului de Neurologie şi al Centrului de primire şi tratament al AVC din Spitalul parizian Bichat. Noua tehnică medicală combină două tratamente folosite la ora actuală în cazurile de AVC, constând în ocluzia unei artere cerebrale.

Primul tratament, cel mai folosit, de altfel, are la bază o injecţie intravenoasă cu medicamentului Actilyse (substanţa de bază alteplase) în partea internă a cotului, care "permite vindecarea pacientului în 40% dintre cazuri", potrivit profesorului Amarenco. Dar aceasta cu singură condiţie: injecţia să fie efectuată înainte de a fi trecut trei ore de la primele simptome de AVC. Al doilea tratament constă în administrarea directă pe cheagul de sânge care astupă artera a aceluiaşi medicament printr-un micro-cateter.

Această tehnică, explică profesorul Amarenco, ajută la desfundarea arterei în 60% până la 70% din cazuri, dacă este aplicată în timp util. Concluzia: fiecare minut irosit presupune "două milioane de neuroni distruşi".

Cercetătorii, coordonaţi de profesorul Amarenco, au procedat la cominarea celor două tratamente. Pacientului sosit în intervalul de mai puţin de trei ore de la debutul simptomelor de AVC i se administrează tratamentul intravenos.

În acelaşi timp, se montează un cateter şi, când este plasat, se opreşte injecţia intravenoasă şi se începe injectarea prin cateter. Dacă cheagul nu este complet eliminat după administrarea dozei de medicament, care nu poate fi depăşită, neurologul poate să îl capteze cu ajutorul unui fir special situat la capătul cateterului. Trăgând cateterul, extrage şi cheagul.

Medicii echipei profesorului Amarenco au reuşit ca, prin metoda pusă la punct de ei, să dezobtureze artera la 46 din 53 de pacienţi (respectiv la 87% dintre pacienţi), comparativ cu 56 de pacienţi din 107 care au beneficiat doar de tratamentul cu injecţia intravenoasă. Prin tratamentul combinat, s-a ajuns până la 93% reuşită de vindecare. Dar, atenţie! Fiecare jumătate de oră pierdută scade cu 20% şansele de vindecare.

Principalele cauze ale AVC sunt hipertensiunea arterială, aritmia (ritmul cardiac neregulat), diabetul, fumatul excesiv, excesul de colesterol şi sedentarismul.
În România, se înregistrează aproximativ 300 de accidente vascular-cerebrale noi la suta de mii de locuitori, faţă de o medie europeană de până în 200 de AVC.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă terapie